Αχτσιόγλου: Νομοσχέδιο-ασπίδα για την εργασία και τους εργαζομένους

22:04 31/8/2017 - Πηγή: Aixmi

Νομοσχέδιο με θετικό πρόσημο για την κοινωνία που ανταποκρίνεται σε πάγια αιτήματα των εργαζομένων, που θωρακίζει την εργασία και θα βελτιώσει την καθημερινότητα πολλών χιλιάδων εργαζομένων και ασφαλισμένων, χαρακτήρισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου το σχέδιο νόμου που βρίσκεται στη Βουλή για την προστασία των εργαζομένων, σε συνέντευξή της στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ.

Η κα Αχτσιόγλου ανέφερε ότι το νομοθέτημα αυτό, ανταποκρίνεται

σε πάγια αιτήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας καθώς πολλά θέματα που τίθενται και για την κοινωνική ασφάλιση και για τα Εργασιακά λύνονται μέσα από τις ρυθμίσεις του.
Επισήμανε επίσης ότι έχει και έναν αξιακό χαρακτήρα σημαντικό και ως προς τον προσανατολισμό του, την υπεράσπιση δηλαδή των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, και ως προς το σκέλος των ατόμων με αναπηρίες και την εισαγωγή ενός συνόλου αρχών τις οποίες θα πρέπει να τηρεί η δημόσια διοίκηση όταν έρχεται σε επαφή με τα άτομα με αναπηρίες.

«Νομίζουμε και προσδοκούμε ότι με την εφαρμογή των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου θα βελτιωθεί πραγματικά η καθημερινότητα για χιλιάδες εργαζόμενους», ανέφερε η υπουργός.

«Είπαν πως το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι τίποτα, είναι άνευ αξίας οι ρυθμίσεις του, ότι είναι ένα φύλο συκής, προπέτασμα καπνού και ότι ο θησαυρός δεν υπάρχει. Νομίζω ότι αυτό πέρα από την προσπάθεια αντιπολιτευτικής τοποθέτησης και την ενδεχόμενη ένδεια ουσιαστικών επιχειρημάτων, η αντιπολίτευση προσπαθεί να πει ότι αυτές οι ρυθμίσεις δεν ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα αιτήματα. Για μας πίσω από κάθε μια από αυτές τις ρυθμίσεις υπάρχουν πραγματικές ιστορίες εργαζομένων που χρειάζονται υποστήριξη. Θα βελτιωθεί η καθημερινότητά τους», είπε η κα Αχτσιόγλου.

Κι όπως εξήγησε, μέχρι σήμερα ο εργαζόμενος που έμενε απλήρωτος και εγκλωβιζόταν μέσα σε μια επιχείρηση που δεν τον πλήρωνε, κάτι που αποτέλεσε «κανονικότητα» σε μεγάλο βαθμό στην αγορά εργασίας, διότι – είπε χαρακτηριστικά – υπήρχε μια πολύ αρνητική νομολογία διότι ο εργαζόμενος δεν μπορούσε εύκολα να αποδείξει ότι η μη πληρωμή του ισοδυναμεί με μια απόλυση.

Καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι βασίζει την επιχειρηματολογία της στα πρωτοσέλιδα και έτσι εκτίθεται, καθώς – όπως είπε – εκείνοι που «διέλυσαν τους μισθούς» σήμερα καταγγέλλουν μειώσεις. Όπως υπογράμμισε η υπουργός, επί ΝΔ ο μέσος μισθός για μερική απασχόληση μειώθηκε γύρω στα 200 ευρώ ενώ επί Σύριζα μειώθηκε κατά 11 ευρώ.

Επίσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη που κατάφερε να μειώσει την ανεργία μέσα στην κρίση από 25,8% τον Ιανουάριο του 2015 σε 21,7% τον Μάιο του 2017. «Κάνουν μια κριτική για τους μισθούς. Τον Νοέμβριο του 2011, ο μέσος μισθός ήταν 600 ευρώ για μερική απασχόληση. Τον Νοέμβριο του 2014 ήταν κοντά στα 400 ευρώ. Μείωση δηλαδή 200 ευρώ. Επί ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε όντως κατά 11 ευρώ. Ποιος διέλυσε τους μισθούς; Τους μισθούς που εσείς καταγγέλλετε, εσείς τους δημιουργήσατε. Εμείς προσπαθούμε να βάλουμε ένα φρένο σε αυτήν την υποβάθμιση, δεν λέω ότι τα λύνουμε όλα, λέω όμως ότι βάζουμε ένα φρένο. Αυτήν την στιγμή οι μισθοί σταθεροποιούνται», τόνισε η υπουργός Εργασίας.

Επεσήμανε δε ότι επί διακυβέρνησης Σαμαρά η πλήρης απασχόληση μειώθηκε από 61% σε 45% ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε και πάλι στο 50%.

Keywords
Τυχαία Θέματα