Wall Street Journal: Η Ελλάδα πιο κοντά από ποτέ στον γκρεμό

17:11 2/5/2015 - Πηγή: Aixmi
Η «Βίβλος» του διεθνούς Καπιταλισμού, η Wall Street Journal, διατυπώνει την εκτίμηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στο χείλος του γκρεμού.

«Πέντε χρόνια μετά το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης στην ιστορία, η Ελλάδα είναι πιο κοντά στο χείλος του γκρεμού από ποτέ, με το χρόνο να τελειώνει για την αποτροπή μίας πτώχευσης που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει όχι μόνο την Eυρωζώνη, αλλά και την

παγκόσμια οικονομία. Η άρνηση της κυβέρνησης να επιβάλει σε μία εξαντλημένη κοινωνία περαιτέρω λιτότητα, στην οποία επιμένουν οι δανειστές, έχει δημιουργήσει αδιέξοδο, έχει παγώσει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και έχει αδειάσει τα ταμεία της», τονίζει το δημοσίευμα.

«Όταν η Ευρώπη και το ΔΝΤ συμφώνησαν αρχικά να διασώσουν την Ελλάδα, στις 2 Μαΐου του 2010, το σχέδιο ήταν να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη και τις αγορές ομολόγων μέσα σε τρία χρόνια. Αντί για αυτό, μισή δεκαετία και 245 δισεκατομμύρια αργότερα, οι δύο πλευρές έχουν φτάσει σε αδιέξοδο. Παρότι η Ελλάδα έχει ξαναφτάσει κοντά στην κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το ιδεολογικό χάσμα ποτέ δεν υπήρξε βαθύτερο», συνεχίζει η αμερικανική εφημερίδα.

Η εφημερίδα κάνει ειδική αναφορά στην υποβάθμιση του Γιάννη Βαρουφάκη, με απόφαση του πρωθυπουργού. «Η κυβέρνηση έβαλε στο περιθώριο κάποιους μαχητικούς αξιωματούχους, ανάμεσά τους τον ντόμπρο υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς προσπαθεί να επιδιορθώσει μία ατμόσφαιρα δυσπιστίας».

Τέλος για τος ενδεχόμενο δημοψηφίσματος αναφέρει: «Το αβέβαιο αποτέλεσμά του θα μπορούσε να επιταχύνει τη σταθερή εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, πυροδοτώντας ένα πλήρες bunk run που θα αναγκάσει την Ελλάδα να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων».

Keywords
Τυχαία Θέματα