WSJ: Προς νέα κρίση η Ελλάδα με τον Αλ. Τσίπρα να σκέφτεται εκλογές

23:11 12/12/2016 - Πηγή: Aixmi

Η ελληνική κρίση πλησιάζει σε ένα πιθανώς οριακό σημείο έπειτα από ένα χρόνο σχετικής ηρεμίας, καθώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις άκαμπτες απαιτήσεις των πιστωτών, ενώ την ίδια στιγμή μειώνονται οι αντοχές της, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – αντιμέτωπη με την κατρακύλα των ποσοστών της – εξετάζει την επιλογή των πρόωρων εκλογών το 2017, καθώς χάνει κάθε ελπίδα να κερδίσει παραχωρήσεις στο χρέος

ή τα μέτρα λιτότητας από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναφέρει η εφημερίδα.

Έλληνες αξιωματούχοι επισημαίνουν πάντως στην εφημερίδα ότι, δεν υπάρχει κάποια απόφαση για εκλογές, ενώ προσθέτουν ότι θα επαναξιολογήσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων τον Ιανουάριο, αφού πρώτα πιέσουν τους πιστωτές να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία.

Οι εκλογές θα επιτρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ – αν και όχι στην ίδια την Ελλάδα – να αποδράσει από τις πιέσεις ενός αντιδημοφιλούς προγράμματος διάσωσης του οποία τα αυστηρά μαθηματικά έχουν ρίξει όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις από το ξέσπασμα της κρίσης το 2009.

Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως και οι προκάτοχοι του, παλεύει να πετύχει τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους σε μια χώρα σημαδεμένη από την ύφεση και κουρασμένη από τη λιτότητα.
Μια αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης χρέους το 2017 θα δημιουργούσε μια νέα δοκιμασία για τη συνοχή της Ε.Ε. της οποίας το πολιτικό καταστημένο θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των ευρωσκεπτικιστών λαϊκιστών σε μια σειρά από σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις το επόμενο έτος. Η όρεξη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για ένα νέο γύρο δράματος στην Ελλάδα είναι χαμηλή – αλλά το ίδιο είναι και η προθυμία να δώσουν παραχωρήσεις στην Ελλάδα για να το αποφύγουν.

Ο πολιορκημένος Τσίπρας, ο οποίος θα πραγματοποιήσει συνομιλίες με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας τις επόμενες ημέρες, αιφνιδίασε τους Έλληνες και τους πιστωτές την προηγούμενη εβδομάδα με δημοσιονομικά δώρα τα οποία θεωρήθηκαν ότι ανοίγουν τον δρόμο για την επιλογή των εκλογών.

Υποσχέθηκε σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους ένα Χριστουγεννιάτικο δώρο από 300 έως 800 ευρώ. Ανακοίνωσε επίσης την αναστολή της προγραμματισμένης αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου τα οποία έχουν δεχτεί μεγάλους αριθμούς προσφύγων. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι θα αναφέρουν αν οι υποσχέσεις του Τσίπρα είναι συμβατές με τις υποχρεώσεις της χώρας στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα