SZ: Η Ελλάδα τιμωρείται για τη γεωγραφική της θέση

15:06 29/2/2016 - Πηγή: Aixmi

Στον ρόλο της Αυστρίας στην προσφυγική κρίση αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, επιχειρηματολογώντας ταυτόχρονα στο ίδιο άρθρο υπέρ της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα τιμωρείται για τη γεωγραφική της θέση, σαν να λέμε ο τελευταίος πληρώνει τη νύφη. Αυτό συνοδεύεται από μεγαλόστομη κριτική κατά της κυβέρνησης της Αθήνας

γιατί η Ελλάδα δεν καταφέρνει να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Γι’ αυτό τώρα περιπολεί το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο», σημειώνει, σύμφωνα με την Deutsche Welle, η γερμανική εφημερίδα.

«Κατά συνέπεια», συνεχίζει η SZ, «η μόνιμη επωδός για την ανεπαρκή προστασία των θαλάσσιων συνόρων θα σωπάσει, γιατί και τα νατοϊκά πλοία θα πρέπει να σώσουν ανθρώπους που κινδυνεύουν στη θάλασσα. Αυτό προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Όποιος λοιπόν δε θέλει οι άνθρωποι να θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο στα νερά του Αιγαίου, θα πρέπει να τους σταματάει πριν επιβιβαστούν στο πλοίο, δηλαδή στην Τουρκία».

Δύο ηράκλειοι άθλοι

«Η κατάσταση είναι πάνω από τις δυνάμεις της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν υπάρχει κάποια στρατηγική, ούτε και για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ» επισημαίνει η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung, η οποία βλέπει την Ελλάδα αντιμέτωπη με δύο «ηράκλειους άθλους». Η δημοσιογράφος υπενθυμίζει ότι η χώρα έχει να αντιμετωπίσει παράλληλα με την προσφυγική και την οικονομική κρίση.

«Η Αθήνα θα πρέπει να επιδείξει μεγάλη διπλωματική ικανότητα γιατί και στις δύο περιπτώσεις χρειάζεται την κατανόηση των ευρωπαίων εταίρων ώστε να μπορέσει να πάρει ανάσα. Η πιθανότητα να γίνει η Ελλάδα από χώρα διέλευσης, τερματικός σταθμός προσφύγων γίνεται όλο μεγαλύτερη. Ωστόσο η χώρα που εδώ και επτά χρόνια ταλαιπωρείται από την οικονομική κρίση μάλλον δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση».

Keywords
Τυχαία Θέματα