SSHellas Liberty, μια ρότα χάραγμα στη μνήμη

19:06 2/3/2013 - Πηγή: Aixmi

Οι έρωτες δεν μοιράζονται, ούτε χωράνε τα λόγια στις κρυφές καψούρες, τις κουβαλάς μέσα σου μέχρι την τελευταία ώρα, αν τύχει και κάποιος τυχερός σταθεί λιγάκι παραδίπλα κλαψουρίζοντας, με κάθε ανάσα θα τσιμπάει και λίγο από το κρυφό, ολόδροσο αέρα. Στην εκπνοή είναι που κρύβεται όλο το παραμύθι.

Μα τα σιδερικά μιλάνε; Έχουν φωνή τα στεγανά, οι καταπακτές και τα κουρασμένα σκαλοπάτια;

Έλα που όλη την ώρα ψιθύριζε, δεν σταμάτησε την πάρλα για τα περασμένα, τόσο που έχασα και εγώ, σαν τους υπόλοιπους, τον μπούσουλα, πού είναι η πρύμνη και πού η πλώρη αυτού του βαποριού, αναρωτιόμουν

με τα πόδια να γράφουν χιλιόμετρα μέσα στους διαδρόμους, ενώ τα μάτια σάρωναν τους μπουλμέδες που έδειχναν σαν δακρυσμένα μάτια.

Παντού σκιές, φωνές, δόξες και μεγαλεία, για το αμερικανάκι που γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 1943, με ένα σωρό κλώνους, 2700 αδέλφια, ίδια κι απαράλλαχτα, ένας ο σκοπός, ένας μονάχα ο στόχος, να βγάλουν ένα ταξίδι, να πάνε μια αποστολή, όποιο σιδερένιο παιδί τα έβγαζε πέρα, συνέχιζε τα μπάρκα με φουσάτο.

Το δικό μας παιδί πήρε το όνομα ενός συνδικαλιστή, προέδρου των μηχανικών, ARTHURM. HUDDELL (1869-1931), φορτώθηκε και τις χάρες του, μαχητικό και τυχερό. Όσα γεννήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες από αυτό βγήκαν παγανιά στην πρώτη γραμμή του πολέμου, άλλωστε για αυτό έχτιζαν Liberty βαπόρια οι Αμερικάνοι, δεν είχαν προορισμό φιέστες και μεγαλεία, μεταφορές και μικροδουλειές, αχθοφορικά, από κείνα που στο τέλος δεν έβαλαν παράσημα. Το δικό μας ξεκίνησε από την πιο σπουδαία μάχη του πολέμου, αυτήν που με ένα γράμμα μοναχά την περιγράφουν, D-day, στην απόβαση της Νορμανδίας, έκαμε την πετρέλευση, συνδέοντας με χιλιόμετρα έφτιαξε έναν αγωγό, από τη Γαλλία στην Αγγλία, ένας αγωγός πέρασε όλη η Μάνχη.

Θηρίο που τα έβγαλε πέρα το Λίμπερτυ, απολύθηκε με το τέλος του πολέμου μα δεν πρόλαβε να χαρεί την ελευθερία του, ξανά μπάρκα, ξανά θαλασσοπνίγματα, όχι όπλα, ούτε νάρκες. Αυτή τη φορά από την Αλάσκα μέχρι τον κόλπο των χοίρων για λογαριασμό της τηλεφωνικής εταιρίας, πάλι γεμάτο αγωγούς, πόντιζε αγόγγυστα χιλιόμετρα καλωδίων.

Περίπου 1200 Λίμπερτυ την έβγαλαν καθαρή από τα Γερμανικά υποβρύχια, μια εκατοστή από αυτά δόθηκαν στους Έλληνες καπεταναίους, αφού οι περισσότεροι έβγαιναν από τον πόλεμο δίχως καράβια. Οι Έλληνες καπεταναίοι, έτριβαν τα χέρια τους, δύσκολα τα αργοκίνητα Λίμπερτυ, με γέφυρες μόνο για να σκεπάζουν τον πιλότο, μα έκαμαν καλιμέντο πάνω στα σκαριά μιας χρήσης. Δύσκολο λοιπόν να κάμεις το πάθος και τον έρωτα λόγο, μα εδώ μπαίνουν τα γεγονότα.

Σημερινοί μεγαλοπλοιοκτήτες πατούν στο βαπόρι λες και είναι εκκλησιά, αν ψιθυρίζει λόγια σε μας, τους ξενέρωτους περαστικούς, εκείνους τους σέρνει στον κάβο ενός μαγικού χορού, ένας σκοπός θύμισης, παλιών δύσκολων γεμάτων ναυτοσύνη στιγμών.

Τα Λίμπερτυ μοιάζουν με τα άλογα, όχι τις κούρσας, μα εκείνα που κουβαλούν την πραμάτεια του αφεντικού και πεθαίνουν δίχως λόγια. Έτσι χάθηκαν και τα βαπόρια, τελειωμένα παλιοσίδερα. Μα τίποτε δεν χάνεται αν δεν έχει σβήσει πρώτα από την μνήμη, μια παρέα ναυτικών με ψυχή της τον καπετάνιο Βασίλη Κωνσταντακόπουλο, έκανε πράξη την ανάσταση, άφησε τους επικήδειους για άλλες εποχές και ξέθαψε από τα αμερικάνικα νερά το μισοβυθισμένο ARTHURM. HUDDELL.

Τριανταπέντε μέρες ταξίδι για την καινούρια του πατρίδα, αγώνας για να ξαναπάρει μπρός η καρδία του και να που τώρα στέκει στην άκρη του μεγάλου λιμανιού και κλείνει το μάτι στον περαστικό.

Ο σιδερένιος δράκος ξαναγεννήθηκε, από τη σκουριά ξεπετάχτηκε το SSHellasLiberty, μα δεν αλλάζουμε ψυχή, ούτε και καρδιά, έτσι κι αυτό, φιλότιμο και καταδεκτικό μας περιμένει δεμένο στον Πειραιά, τώρα στα δύσκολά μας, το έχουμε πιο πολύ ανάγκη, να βάλει πλάτη, να μας σηκώσει πιο ψηλά, βγάλαμε εποχές αληθινά δύσκολες, με τέτοια βαπόρια να αλωνίζουν τον κόσμο και να κάνουν την Ελλάδα πρωταγωνιστή. Αξίζει στην απογοήτευσή μας πάνω να το περπατήσεις, να αγγίξεις τη φωνή του, θα σε κάμει να μην αμφιβάλλεις για την ελπίδα, αρκεί να κρατάς με γερούς κάβους τη μνήμη.

-Το πλοίο-μουσείο, βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά (πύλη Ε2), περιμένει με λαχτάρα τους επισκέπτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα