Reuters: «Ο κίνδυνος του Grexit ίσως να υποτιμάται»

14:33 20/1/2015 - Πηγή: Aixmi

Η ιδέα ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν διαχειρίσιμη χωρίς σημαντικές ζημιές στα υπόλοιπα κράτη μέλη αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από Έλληνες αξιωματούχους σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters με τίτλο: Ο κίνδυνος του Grexit ίσως να υποτιμάται.

Όπως σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα, με τις εκλογές να απέχουν μόλις έξι ημέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ

βρίσκεται επικεφαλής στις δημοσκοπήσεις και προτίθεται να ακυρώσει τα μέτρα λιτότητας που συνοδεύουν το πρόγραμμα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, ενώ επιδιώκει και σημαντική διαγραφή του χρέους.

Το γεγονός αυτό, όπως τονίζεται, έχει οδηγήσει πολλούς Γερμανούς πολιτικούς και οικονομολόγους να δηλώσουν ότι η Ελλάδα ρισκάρει την έξοδο από την Ευρωζώνη, μολονότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι επιθυμεί την παραμονή της.

Σύμφωνα με το βασικό επιχείρημα, με ποσοστό σχεδόν 80% του ελληνικού χρέους στα χέρια κυβερνήσεων κρατών-μελών της Ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασισμένη να ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης μέσω των χρηματοοικονομικών αγορών θα ήταν περιορισμένος.

«Η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον έναν συστημικό κίνδυνο για το ευρώ» δηλώνει ο επικεφαλής του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου «IFO», Χανς Βέρνερ Ζιν, συμπυκνώνοντας τις εκτιμήσεις πολλών Γερμανών αξιωματούχων.

Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται επίσης, ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επιχειρεί στη διάρκεια του τελευταίου διαστήματος να τονίσει τον κίνδυνο του Grexit, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης ψηφοφόρων. Σύμφωνα με Έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο κίνδυνος είναι σαφής και εκτείνεται πέραν των συνόρων της χώρας, ενώ επιμένουν ότι η εκτίμηση αυτή δεν διατυπώνεται μόνο στο πλαίσιο του προεκλογικού τους αγώνα.

«Δεν πρέπει να υποτιμηθούν οι μακροπρόθεσμες συνέπειες. Μόνον και μόνον η απειλή μιας στάσης πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας θα επιφέρει αναταράξεις στις οικονομίες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης» δήλωσε ένας αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters.

«Οι αξιωματούχοι της Eυρωζώνης δεν διαθέτουν σχέδιο διαχείρισης του κινδύνου εάν τα πράγματα βγουν εκτός ελέγχου μετά τις εκλογές και αυτό είναι λάθος».

Διαβάστε περισσότερα:
http://marketnews.gr/article/20043/o_kindynos_tou_grexit_isws_na_ypotimatai#sthash.T8H0oIPK.dpuf

Keywords
Τυχαία Θέματα