Fitch Ratings: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε «Β-» από «CCC»

23:34 18/8/2017 - Πηγή: Aixmi

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «Β-» από «CCC» προέβη η Fitch Ratings με θετικό το outlook.

Η κίνηση του οίκου αξιολόγησης βασίστηκε στους εξής παράγοντες:

Η Fitch πιστεύει ότι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους θα βελτιωθεί σταθερά, υποστηριζόμενη από την συνεχή

συμμόρφωση με τους όρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και από τον μειωμένο πολιτικό κίνδυνο, τη σταθερή αύξηση του ΑΕΠ και τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν νομοθετηθεί και θα εφαρμοστούν έως το 2020. Η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, μειώνει τον κίνδυνο υπονόμευσης της οικονομικής ανάκαμψης από ένα πλήγμα στην εμπιστοσύνη ή την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα.

Το θετικό outlook αντανακλά την προσδοκία της Fitch ότι η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής θα ολοκληρωθεί χωρίς να προκληθεί αστάθεια και ότι το Eurogroup θα προχωρήσει σε σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το 2018.

Στην ανακοίνωση της 15ης Ιουνίου, το Eurogroup επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του για την εφαρμογή μίας δέσμης μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που αποσκοπούν στη διατήρηση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών κάτω του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω του 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια. Αυτό αναμένεται να στηρίξει την εμπιστοσύνη των αγορών, γεγονός που θα βοηθήσει την πρόσβαση στις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος.

Σύμφωνα με την Fitch, το πολιτικό σκηνικό έχει γίνει πιο σταθερό και ο κίνδυνος οποιωνδήποτε μελλοντικών κυβερνητικών μέτρων αναστροφής των πολιτικών που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM είναι περιορισμένος.

Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους περιλαμβάνουν την επενεκίνηση της εκταμίευσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, την μερική αναχρηματοδότηση από τον ESM των σχετικά δαπανηρών δανείων του ΔΝΤ και την περαιτέρω ανακούφιση από τον EFSF (ανώτατα όρια επιτοκίων, αναβολές τοκομεριδίων και επεκτάσεις ωρίμανσης).

Πηγή: capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα