Eλάτε ρε παιδιά να οργανωθούμε,να κάνουμε μια διαπραγμάτευση της προκοπής…

04:01 30/5/2012 - Πηγή: Aixmi

…για το Μνημόνιο!

Οι καυγάδες των πολιτικών μας στα τηλεοπτικά παράθυρα για τα σενάρια εξόδου από το ευρώ δεν έχουν προηγούμενο. Δίνουν, όμως, την εντύπωση οι Έλληνες πολιτικοί  δεν κατανοούν πως αν θέλουμε να αλλάξουμε τους δυσμενείς όρους του Μνημονίου πρέπει να διαπραγματευτούμε με τους Ευρωπαίους ηγέτες και την Τρόικα. Ή, αν διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να αντέξουμε και να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας, μετά την καταγγελία του Μνημονίου

ας το κάνουμε!

Όλοι το βλέπουν ότι πράγματα είναι επικίνδυνα! Η ανησυχία στην κοινωνία μεγαλώνει, στην αγορά δεν κινείται τίποτα, κανένας δεν πληρώνει, το κράτος δεν μπορεί να εισπράξει. Όλοι περιμένουν με ποιο τρόπο και πότε, θα φτάσουμε στο μοιραίο της οριστικής σύγκρουσης με την Τρόικα, στην στάση πληρωμών και στο χάος.

Είναι προφανές ότι εδώ παίζεται μια παρτίδα πόκερ. Με τον Αλέξη Τσίπρα να απειλεί για μονομερή καταγγελία του Μνημονίου και τους Ευρωπαίους να απειλούν  πως αν δεν συνεχίσουμε να τηρούμε την συμφωνία για την δανειακή σύμβαση δεν θα μας δώσουν την επομένη δόση και επομένως θα είναι θέμα χρόνου πότε θα φτάσουμε σε στάση πληρωμών και στην επιστροφή στην δραχμή.

Καλό είναι το πόκερ, αλλά πρέπει να ξέρουμε καλά τα όριά μας με τους αντίπαλους μας, αλλά και να ξέρουμε μέχρι που μας παίρνει. Και σίγουρα δεν μπορούμε να παίζουμε πόκερ, ποντάροντας τις τύχες ενός λαού. Υποθηκεύοντας το μέλλον των επομένων γενιών. Είδαμε πού καταλήξαμε με τη στρατηγική του Γιώργου Παπανδρέου, όταν είχε βάλει το περίφημο πιστόλι, πάνω στο τραπέζι. Πρέπει να δούμε ρεαλιστικά τι μπορούμε να κάνουμε. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Ούτε μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μονοί μας καταγγέλλοντας το μνημόνιο, ούτε μπορούμε πλέον, να αντέξουμε τα σκληρά μετρά και τους όρους της δανειακής Σύμβασης. Μπορούμε όμως με σκληρή διαπραγμάτευση να συμφωνήσουμε με τους Ευρωπαίους στην επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής, σε χαμηλότερο επιτόκιο στα δάνεια που μας δίνουν, σε ηπιότερα μέτρα για μισθούς και συντάξεις και λιγότερους φόρους.

Αλλά, ούτε ο κ. Σαμαράς μόνος του, ούτε ο κ. Τσίπρας μόνος του, ούτε ο κ. Βενιζέλος μόνος του μπορούν να επαναδιαπραγματευθούν, να αναθεωρήσουν, να καταγγείλουν το Μνημόνιο για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και το ξέρουν καλά.

Μόνο αν καθίσουν όλοι μαζί, σε ένα τραπέζι και συνεννοηθούν υπάρχει σοβαρή ευκαιρία να αναθεωρηθούν δυσμενείς οροί και πολλά από τα σκληρά μέτρα της Δανειακής Σύμβασης. Μαζί, ας πάνε και τ αλλά κόμματα, που πιστεύουν στις αλλαγές.

Η μόνη περίπτωση για να το πετύχουν, είναι να καταστρώσουν μια κοινή στρατηγική αφού συμφωνήσουν ρεαλιστικά, τι μπορεί να αλλάξει και τι όχι. Δεν λέω ότι είναι εύκολο να συμφωνήσουν αλλά τώρα υπάρχει μοναδική ευκαιρία. Αξιοποιώντας και τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον για λιγότερη λιτότητα, αλλά κυρίως βασιζόμενοι στην δυναμική αποδοκιμασία του ελληνικού λαού στις πολιτικές του Μνημονίου που εκφράστηκε με την στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ και στις άλλες αντιμνημονιακες πολιτικές δυνάμεις.

Οι πολιτικοί αρχηγοί

Keywords
Τυχαία Θέματα