Bloomberg: Ενώπιος ενωπίω Βαρουφάκης – Σόιμπλε

11:29 18/6/2015 - Πηγή: Aixmi

Ενώπιος ενωπίω θα βρεθούν σήμερα στο Eurogroup οι δύο «αντίπαλοι» Σόιμπλε και Βαρουφάκης αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, για τους οποίους όπως επισημαίνει, «η ελληνική κρίση είναι θέμα… προσωπικό», καθώς υπερασπίζονται αντίθετες οικονομικές απόψεις.

Το πώς θα τελειώσει αυτή η μεταξύ τους μάχη, σημείωνει το δημοσίευμα, θα διαμορφώσει και το μέλλον της Ευρώπης.

Το πρακτορείο κάνει μάλιστα μία κινηματογραφική περιγραφή

των ημερών που προηγήθηκαν του «επεισοδιακού» Eurogroup στη Ρίγα τον Απρίλιο…

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης σπρώχνει το γραφείο του και τρέχει στο παράθυρο που έχει θέα στην πλατεία Συντάγματος, στην καρδιά της Αθήνας. Ντυμένος από πάνω έως κάτω στα μαύρα, μοιάζει περισσότερο με έναν hit man από ταινία του Ταραντίνο παρά με υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας. Αυτό το ανοιξιάτικο απόγευμα, ο οικονομολόγος θέλει να προκαλέσει μάχη…

Ο Βαρουφάκης πρόκειται να αντιμετωπίσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και άλλους 17 υπουργούς που απαρτίζουν το Eurogroup. Πιέζουν την Ελλάδα να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες, να ιδιωτικοποιήσει το μεγαλύτερο λιμάνι της, και να συλλέξει περισσότερους φόρους από τους πολίτες της, σε αντάλλαγμα την εκταμίευση των δόσεων από τα δάνεια διάσωσης. Αλλά η μαχητική αριστερή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, υποσχέθηκε στους Έλληνες ότι θα δώσει τέλος στη λιτότητα, έτσι εξαρτάται από τον Βαρουφάκη να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία για να λάβει την τελική δόση των 7,2 δισ. ευρώ.

Καθώς ο Βαρουφάκης μιλά καθισμένος στον καναπέ του σχετικά με τις δυνάμεις που δρουν σε αυτό το τελευταίο επεισόδιο του έπους του χρέους της Ελλάδας, είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να ενδώσει στον Σόιμπλε. Ο ίδιος επικρίνει το πρόγραμμα λιτότητας ως μία παρωδία που βύθισε την Ελλάδα στην δική της εκδοχή της Μεγάλης Ύφεσης, με ένα ποσοστό ανεργίας στο 25% και μια οικονομία που συρρικνώθηκε κατά ένα τέταρτο από το 2010. Και αυτός αρνείται να τιμωρήσει τους απλούς ανθρώπους με πιο οδυνηρές περικοπές και να αφήσει τους μεγιστάνες της ναυτιλίας και τους τραπεζίτες αλώβητους».

Keywords
Τυχαία Θέματα