Το απολυτο χαος στα δικαστηρια ολης της χωρας

10:35 18/6/2015 - Πηγή: Fimotro
Στοιχεία-σοκ για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των δικαστηρίων και για την αδυναμία απόδοσης δικαιοσύνης, έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, Βασίλης Αλεξανδρής. Μιλώντας στο...
πρώτο Διεθνές Νομικό Συνέδριο το οποίο συνδιοργανώνουν το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με την Αμερικανική Δικηγορική Ένωση, ο κ. Αλεξανδρής αναφέρθηκε στις τεράστιες ελλείψεις δικαστικών λειτουργών αλλά και σε δύο σημαντικά προβλήματα:
1. Την έλλειψη οργανωτικών υποδομών και
2.
Την παρατηρούμενη παραπομπή στο ακροατήριο σχεδόν όλων των υποθέσεων που έχουν αποτελέσει αντικείμενο ποινικής διερεύνησης, κατόπιν μιας μήνυσης, μιας αναφοράς ή μιας αυτεπάγγελτης προκαταρτικής εξέτασης
Εφερε ως παράδειγμα τη Γερμανία λέγοντας ότι σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, το 2009, μόλις το 27% των υποθέσεων οδηγήθηκε σε ακροατήριο. Το ίδιο έτος καθιερώθηκε ο θεσμός της ποινικής διαπραγμάτευσης όπου έκτοτε μείωσε σε μεγάλο βαθμό το σχετικό ποσοστό. Κάτι που φυσικά στην Ελλάδα δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα να «βουλιάζουν» τα δικαστήρια από δίκες.
Χάος
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τον κ. Αλεξανδρή: «Στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, τη δεκαετία 2004-2014 κατατέθηκαν 2.239.269 δικόγραφα. Την ίδια δεκαετία εκδόθηκαν 1.429.933 αποφάσεις. Ποια είναι σήμερα η πραγματική δύναμη των δικαστικών λειτουργών που υπηρετούν στο μεγαλύτερο δικαστήριο της χώρας; Τα στοιχεία δίδουν την απάντηση ότι από 403 δικαστικούς λειτουργούς απουσιάζουν κατ’ έτος 70-80, ενώ κάποιοι Πρόεδροι Πρωτοδικών απασχολούνται αποκλειστικά ως ανακριτές. Αν πράγματι ενοχλούμεθα, πρέπει να αντιδράσουμε εμπράκτως τώρα, αφού ως προς την ποιότητα απονομής της δικαιοσύνης, σε μια κλίμακα που κυμαίνεται από το 0 έως το 4, η Ελλάδα είναι η τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση με επίδοση 1,5 και η Κύπρος προτελευταία με επίδοση 2».
«Το πρόβλημα δεν είναι η ταχεία, αλλά κυρίως η αποτελεσματική απονομή δικαιοσύνη», είπε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, ενώ αναφερόμενος στα κονδύλια που δίνονται ανέφερε ότι: «Στον προϋπολογισμό του 2015 έχουν προϋπολογισθεί 561 εκατομμύρια ευρώ για το υπουργείο Δικαιοσύνης, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,36% του προϋπολογισμού. Οι προτεραιότητες κατανομής των κονδυλίων αποδεικνύουν και την πρόθεση για την αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος». Ολοκληρώνοντας την ομιλία τόνισε ότι δεν πρέπει να αγνοηθεί: «η πολυνομία - η νομοθετική αυθαιρεσία, η ακατανόητη παραγωγή νόμων, υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων που εφαρμόζονται σποραδικά και τελικώς καταργούνται». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι «στην Ελλάδα από το 1975 ψηφίσθηκαν 250 φορολογικά νομοθετήματα. Στους τελευταίους 30 μήνες έχουν ψηφισθεί 6 αμιγώς φορολογικοί νόμοι».
Στο... 1821
Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος, αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα ο χώρος είπε: «Κατά κάποιον τρόπο η σημερινή Ελλάδα, βρίσκεται σε μια θέση που μοιάζει με εκείνη του 1821. Και τότε όπως και τώρα χωρίς να το θέλουμε βρεθήκαμε στη δίνη της παγκόσμιας ιστορίας και οι εξελίξεις στη χώρα μας φάνηκαν τότε και φαίνονται τώρα να είναι οριακές και να επηρεάζουν ευρύτερα τον παγκόσμιο χάρτη. Έκτοτε πολλά πράγματα έχουν αλλάξει. Προσπαθούμε να είμαστε σε διαρκή σχέση με τις άλλες χώρες, τους άλλους πολιτισμούς, αναπτύσσοντας θεσμούς συνδιαλλαγής και συνεννόησης».
Keywords
Τυχαία Θέματα