Bild: Προβάδισμα για τους Σοσιαλδημοκράτες του Σουλτς με 1,5%

11:58 1/3/2017 - Πηγή: Aixmi

Μπροστά πέρασαν το SPD και ο Μάρτιν Σουλτς με 1,5 ποσοστιαία μονάδα έναντι της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Bild.

Ενισχύεται δηλαδή κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση

της ίδιας εφημερίδας και θα ερχόταν πρώτο κόμμα με 32% αν οι εθνικές εκλογές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή.

Αντίθετα, το συντηρητικό κόμμα με υποψήφια καγκελάριο την κ. Μέρκελ χάνει μια μονάδα και θα ερχόταν δεύτερο κόμμα λαμβάνοντας 30,5%.

Το λαϊκιστικό-αντιευρωπαϊκό-ξενοφοβικό Κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) παραμένει τρίτο κόμμα με 11%. Σταθερό παραμένει επίσης το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με 8% όπως και το Κόμμα των Πρασίνων (Die Gruenen) με 6,5%. To Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP), με άνοδο 1,5%, θα ελάμβανε 7% και θα εισερχόταν στο κοινοβούλιο (το όριο είναι 5%).

Στο μεταξύ, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για την καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς άφησε ανοικτό το θέμα της συμμετοχής του σε μια κυβέρνηση συνεργασίας υπό τους χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ σε συνέντευξή του στην Passauer Neue Presse.

Στο ερώτημα εάν είναι διατεθειμένος να γίνει μετεκλογικά εταίρος σε μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία των χριστιανικών κομμάτων (CDU και CSU) της κ. Μέρκελ, εάν το SPD έλθει δεύτερο κόμμα στις προσεχείς εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο Μάρτιν Σουλτς απάντησε: «Αγωνιζόμστε για την πρώτη θέση και έχουμε ρεαλιστικές πιθανότητες να το πετύχουμε. Ρωτήστε τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση εάν θα ήθελε να συνεργαστεί ως δεύτερο κόμμα στην κυβέρνηση μου«.

Μάλιστα, άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας με τα κόμματα της Αριστεράς (Die Linke) και των Πρασίνων (Die Gruenen): «Όποιος θέλει να συνεργαστεί μαζί μας μετά τις εκλογές πρέπει να μας πλησιάσει«.

Επιπλέον, στο ερώτημα για το πώς θα πρέπει να αντιδράσει η γερμανική κυβέρνηση στη σύλληψη του Γερμανού δημοσιογράφου, τουρκικής καταγωγής Ντενίζ Γιουτζέλ, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός δήλωσε: «Χωρίς ελεύθερο Τύπο δεν μπορεί να λειτουργήσει η δημοκρατία. Η σύλληψη δημοσιογράφων οι οποίοι απλώς κάνουν τη δουλειά τους είναι απαράδεκτη. Ο Γιουτζέλ πρέπει να αφεθεί ελεύθερος όπως και οι υπόλοιποι συλληφθέντες με αβάσιμες αιτιολογίες δημοσιογράφοι».

Keywords
Τυχαία Θέματα