Ave Europa !

13:43 3/3/2016 - Πηγή: Aixmi

Το κλείσιμο των συνόρων για τους πρόσφυγες σημαίνει κλείσιμο της «Ευρώπης δίχως σύνορα», που οραματίστηκε ο Ζαν Μονέ προκειμένου να εξαφανιστούν οι αφορμές των πολέμων σε μια Ευρώπη χωρίς γεωγραφικούς φραγμούς. Πόσο αλήθεια συνεπής είναι η Ενωμένη Ευρώπη στο όραμα αυτό; Πόσο σέβεται τις ανθρωπιστικές αξίες και τις έννοιες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του νόμου, της ισότητας, της ανεκτικότητας και της αλληλεγγύης των λαών;

Γιατί λησμόνησε το παρελθόν και τις ελληνορωμαϊκές της

ρίζες; Το μεγάλο όραμα της Ενωμένης Ευρώπης δεν θα υλοποιηθεί χωρίς η Ευρώπη να λάβει υπόψη την ιστορία της . Ο ελληνορωμαϊκός κόσμος από τον οποίο κατάγεται ο δυτικός πολιτισμός παρέχει ένα κριτικό οπλοστάσιο, που όχι μόνον παραμένει ενεργό, αλλά μπορεί να βγάλει τη σκέψη από πολλά αδιέξοδα. Ο Αυγουστίνος , έχοντας καταλάβει ότι κατέρρεε η προϋπάρχουσα τάξη, έγραψε το De civitate Dei, ένα βιβλίο που στρεφόταν στο μέλλον με τον μοναδικό εποικοδομητικό τρόπο : διατρέχοντας το παρελθόν , την τρομερή δηλαδή θριαμβευτική πορεία της αυτοκρατορικής Ρώμης. Μια ανάλογη άσκηση θα ήταν χρήσιμη σήμερα! Εξάλλου δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην Αμερική τα τελευταία χρόνια μελετούν προσεκτικά την ιστορία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας για την δική τους πολιτική πορεία.

Πολλές φορές επαναλαμβάνουμε τη φράση «όλα ξεκινούν από την παιδεία» χωρίς συχνά να συνειδητοποιούμε τη σημασία των λέξεων. Σήμερα, όμως, όλοι οι σκεπτόμενοι Ευρωπαίοι συνειδητοποιούμε τη φράση , καθώς διαπιστώνουμε ότι εξέλιπαν οι πεπαιδευμένοι ευρωπαίοι ηγέτες ! Σήμερα συζητούν ακόμη για GREXIT, για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρώπη , για τον πιο άθλιο «ξεριζωμό» του αιώνα . Ας θυμηθούν τουλάχιστον τα λόγια του μεγάλου Γερμανού φιλοσόφου Hegel : «Με το όνομα Ελλάδα ο ευρωπαίος καλλιεργημένος άνθρωπος αισθάνεται αμέσως στην πατρίδα του».

Και για να κλείσω λίγο …μουσικά, θα σας θυμίσω ένα περιστατικό με πρωταγωνιστή τον Ιταλό αρχιμουσικό Ρικάρντο Μούτι. Στην παράσταση του Ναμπούκο του Βέρντι, μιας όπερας πατριωτικής, σχετικής με την εθνική ταυτότητα της Ιταλίας, που επελέγη για τον εορτασμό της επετείου της Παλιγγενεσίας, ο Μούτι έδειξε τον δρόμο για την ανάκαμψη από την παγκόσμια κρίση της εποχής μας μέσα από τον πολιτισμό. Με βάση τη γνωστή φράση «oh mia patria si bella e perduta» κάλεσε τους πολίτες να ενώσουν τη φωνή τους για τη διάσωση του πολιτισμού, μνημονεύοντας τις δύο χώρες Ιταλία και Ελλάδα, όπου γεννήθηκαν οι μεγάλες ιδέες και άνθησε ο πολιτισμός , που μεταδόθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο. Και κατέληξε λέγοντας : «Ευρώπη, λοιπόν, χωρίς Ελλάδα ίσον βαρβαρότητα».

Στέλλα Πριόβολου

Keywords
Τυχαία Θέματα