10 εκατ ευρώ πρέπει να μπουν στο Μega – Σε οικονομική καχεξία οι σταθμοί‏

16:47 1/4/2015 - Πηγή: Aixmi

Η τηλεοπτική σεζόν είχε ξεκινήσει τον περασμένο Σεπτέμβριο με αύξηση της διαφημιστικής δαπάνης, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών και τα στελέχη τους να χαμογελούν.

Ωστόσο, οι καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις που ακολούθησαν, και η οικονομική δυσπραγία της χώρας, οδήγησε σε θαματική μείωση των διαφημίσεων. Το αποτέλεσμα ήταν να συρρικνωθούν τα έσοδα όλων των τηλεοπτικών επιχειρήσεων και οι ιδιοκτήτες τους να ψάχνουν λύσεις.

Στον Αντέννα ο Θοδωρής Κυριακού έδωσε εντολή για απολύσεις και σημαντικές περικοπές -γεγονός που έφερε εκτός σταθμού τον Πέτρο Μπούτο, την

Κατερίνα Γκαγκάκη και τον Κώστα Τσολάκη.

Και έπεται συνέχεια… Στο Mega οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ, διότι χωρίς «ζεστό» χρήμα δεν μπορεί να κινηθεί τίποτα. Τα έσοδα του σταθμού μειώθηκαν περαιτέρω από τη φετεινή μεγάλη αποτυχία του Προγράμματός του.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν έχουν να αντιμετωπίσουν, όμως, μόνο την κατάρρευση των διαφημιστικών εσόδων. Για πρώτη φορά βρίσκεται σε ισχύ ο μνημονιακός νόμος, που προβλέπει φόρο 20% επί του τζίρου τους -όχι επί των (ανύπαρκτων, έτσι κι αλλιώς,) κερδών τους.

Μέχρι πέρυσι οι κυβερνήσεις έδιναν ετήσια αναβολή στην είσραξη του φόρου, αλλά η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έκανε το ίδιο στα τέλη του 2014. Και, φυσικά, αποκλείεται να κάνει κάτι τέτοιο ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος όλα τα προηγούμενα χρόνια κατήγγειλε τη μη είσπραξη του φόρου…

Συνεπώς, το μέλλον όλων των σταθμών μοιάζει σκοτεινό, πολύ περισσότερο αν κληθούν οι διοκτήτες τους να πληρώνουν ενοίκιο και για τις τηλεοπτικές συχνότητες, την αδειοδότηση των οποίων έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα