«Νευρική κρίση» του γερμανικού Τύπου για το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα

«Θα γίνει η Ελλάδα Δούρειος Ίππος της Ε.Ε; Θα στρέψει ο Τσίπρας τα νώτα του στην Ευρώπη;». Τα ερωτήματα που θέτει η Deutsche Welle είναι ενδεικτικά του …συναγερμού, τον οποίο έχει κηρύξει ο γερμανικός Τύπος, με αφορμή την επικείμενη (8 Απριλίου) επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα...

Από το ΚΟΚΚΙΝΟ

Στον απόηχο του – ενδιαφέροντος,
από ενεργειακής πλευράς- ταξιδιού Λαφαζάνη στη Μόσχα και μία εβδομάδα προτού συναντηθεί, εκεί, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο Αλέξης Τσίπρας, ο σκεπτικισμός που κυριαρχεί στον γερμανικό Τύπο «ελίσσεται» ανάμεσα σε διαφορετικές παραμέτρους – φανερές και … κρυφές. Η έκδηλη παράμετρος αφορά αμιγώς τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αντανακλάται στα υπόλοιπα ρητορικά ερωτήματα που θέτει η Deutsche Welle (DW):

«Τι θέλει ο Αλέξης Τσίπρας στη Μόσχα; Τι θα ζητήσει από τον πρόεδρο Πούτιν; Πόσο κινδυνεύει η ευρωπαϊκή συνοχή από αυτήν την επίσκεψη; Ο προβληματισμός άρχισε όταν ανακοινώθηκε το ταξίδι και εντάθηκε όταν επισπεύτηκε η ημερομηνία, σε μια περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται επειγόντως ρευστότητα».

Υπάρχει όμως και δεύτερη παράμετρος, …ανομολόγητη: τόσο ο Έλληνας υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Π. Λαφαζάνης όσο και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας (σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο TASS) επιβεβαίωσαν ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιτίθεται στις κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας, μια συνέπεια των οποίων είναι το εμπάργκο της Μόσχας στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων. Είναι ίσως οξύμωρο, αλλά οι διεθνείς κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας (συμπεριλαμβανομένων κι αυτών της ΕΕ), που έχουν επιβληθεί κατόπιν εντονότατων αμερικανικών πιέσεων, προκαλούν έντονη δυσφορία στην ίδια τη Γερμανία. Σημαντικότατα τμήματα της γερμανικής πολιτικής και οικονομικής ελίτ διαπιστώνουν ότι τα συμφέροντά τους τα εξυπηρετούσε η αδιατάρακτη ενεργειακή συνεργασία με τη Μόσχα.

Προς το παρόν, βεβαίως, στον γερμανικό Τύπο είναι έκδηλη η πρώτη παράμετρος, δηλαδή το ερώτημα μήπως η επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα «τροχοδρομήσει» κάποιες τάσεις «μερικής χειραφέτησης» της Αθήνας από τον ασφυκτικό οικονομικό έλεγχο Βερολίνου και Βρυξελλών

«Νομίζω πως η Αθήνα θα πάρει αυτό που θέλει από τη Ρωσία», λέει στην DW η Έλφι Ζγκλ, επί πολλά χρόνια ανταποκρίτρια της Frankfurter Allgemeine Zeitung στη Ρωσία. Κι αναπτύσσει το σκεπτικό της:

«Η Μόσχα παρακολουθεί με πολλή προσοχή τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη και όταν αισθάνεται ότι ίσως να μπορούσε να ωθήσει κάποιο μέλος της E.E. να πάρει τον δικό του δρόμο, τότε το κάνει (…) Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Μόσχα θα ανταποκριθεί στις ελληνικές προτάσεις ή τις εκκλήσεις για βοήθεια. Πρόκειται για δάνεια για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και άρση του εμπάργκο εισαγωγής φρούτων προς τη Ρωσία. Το εμπάργκο για εισαγόμενα προϊόντα της Ε.Ε. το επέβαλε ο Πούτιν το περασμένο καλοκαίρι ως αντίποινα στις ευρωπαϊκές κυρώσεις».

Σε δικό της άρθρο η Rhein-Neckar-Zeitung αναφέρει ότι ο παράγοντας «Ρωσία» θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία για μια προσέγγιση Αθήνας – Βρυξελλών - και μάλιστα μια προσέγγιση που θα συμπεριλαμβάνει και διαγραφή χρέους:

«Έχει έρθει καιρός να σταματήσουν τα μάγια. Η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα, η Ευρώπη τα διαθέτει, άρα και οι δύο πλευρές θα πρέπει να πλησιάσει η μια την άλλη. Χωρίς διαγραφή χρέους δεν μπορεί να διασωθεί η ιδέα της Ευρώπης».

Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου γράφει ότι το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα έχει προκαλέσει δυσφορία στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο κι εκτιμά:

«Αυτό θα πρέπει μάλιστα να αρέσει στον Τσίπρα και να ενισχύει την πεποίθησή του ότι στο πόκερ με τους ευρωπαίους δανειστές διαθέτει άσσο στο μανίκι, του τύπου “εάν δεν μας βοηθήσετε εσείς, έχουμε άλλους ισχυρούς φίλους”, κι αυτό η Ευρώπη θα το νοιώσει».

Το άρθρο καταλήγει:

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, έστω κι αν αυτές δεν συμβιβάζονται με την ιδεολογία της. Εκείνο πάντως που δεν μπορεί να κάνει είναι για πολιτικούς λόγους να προτιμήσει οποιονδήποτε προσφέρεται να δώσει χρήματα από όπου κι αν προέρχεται. Η Αθήνα δεν θα έκανε σε κανένα καλό, αν έκοβε τους δεσμούς με την Ευρώπη».

Στη συνέντευξή του στο TASS, o Αλέξης Τσίπρας τόνισε μεταξύ άλλων:

«Μπορούμε να έχουμε μια ουσιαστική συνεργασία, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να εξάγει στη Ρωσική Ομοσπονδία αγροτικά προϊόντα». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις των δύο χωρών υπέστησαν πλήγμα, επειδή οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις «δεν έκαναν ό,τι θα μπορούσαν για να αποφύγουν αυτήν την χωρίς νόημα πολιτική των κυρώσεων λόγω της έντασης στην Ουκρανία». «Το αποτέλεσμα», πρόσθεσε, «ήταν το εμπάργκο και στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, πράγμα, που προκάλεσε σημαντική ζημιά στην ελληνική οικονομία».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας έχουν ευοίωνες προοπτικές, πρωτίστως στην ενέργεια και τον τουρισμό.
Keywords
Τυχαία Θέματα