Τουρκία-κυβέρνηση: Δεν θα αποσυρθεί το ν/σ για έλεγχο των δικαστών

23:06 13/1/2014 - Πηγή: E-Typos
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς απέκλεισε και πάλι σήμερα το ενδεχόμενο να αποσυρθεί το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που αποβλέπει στην ενίσχυση του πολιτικού ελέγχου επί των δικαστών και το οποίο καταγγέλλεται από την αντιπολίτευση ως μια απόπειρα να καταπνίξει το σκάνδαλο διαφθοράς που πλήττει την κυβέρνηση.

«Αποκλείεται η απόσυρση του νομοσχεδίου», δήλωσε ο Αρίντς στους δημοσιογράφους έπειτα από ένα υπουργικό συμβούλιο.

«Πιστεύετε ότι θα ήταν κακό να υπάρχει ένας μηχανισμός ικανός
να ελέγχει τις παράνομες δραστηριότητες (της δικαιοσύνης);», αναρωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, «έχουμε δικαίωμα να αλλάζουμε τους νόμους», πρόσθεσε.

Η δήλωση αυτή έγινε την ώρα που ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ συναντιόταν με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια λύση στην πολιτική σύγκρουση που στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των τούρκων βουλευτών.

Ο Γκιουλ συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα με τους προέδρους του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, καθώς και με τον συμπρόεδρο του φιλοκουρδικού Κόμματος για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία (BDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Την Κυριακή ο Ερντογάν είχε επίσης αποκλείσει το ενδεχόμενο απόσυρσης του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας ότι η κοινοβουλευτική επιτροπή που το εξετάζει έχει αποφανθεί ότι «δεν είναι αντίθετο με το σύνταγμα».

Το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί αντισυνταγματικό από την αντιπολίτευση, το δικηγορικό σύλλογο της Τουρκίας και το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων (HSYK), έχει κυρίως στόχο να δώσει στον υπουργό Δικαιοσύνης τον τελευταίο λόγο σε ό,τι αφορά τους διορισμούς των δικαστών.

Η Τουρκία συγκλονίζεται εδώ και σχεδόν ένα μήνα από ένα σκάνδαλο διαφθοράς χωρίς προηγούμενο, το οποίο εμπλέκει δεκάδες προσκείμενους στην ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση και απειλεί άμεσα τη θέση του Ερντογάν.
Keywords
Τυχαία Θέματα