Συρία: Επετράπη στον ΟΗΕ να ερευνήσουν σχετικά με τη χρήση χημικών στη Δαμασκό

18:46 25/8/2013 - Πηγή: E-Typos
Aνανέωση 18:50

Oι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ετοιμάζονται να αρχίσουν από τη Δευτέρα (αύριο) τις έρευνές τους στη Συρία για τους ισχυρισμούς περί χρήσης χημικών όπλων κοντά στη Δαμασκό, έπειτα από το πράσινο φως που έδωσε η συριακή κυβέρνηση, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

"Η αποστολή ετοιμάζεται να διεξαγάγει δραστηριότητες έρευνας επί τόπου, από τη Δευτέρα 26 Αυγούστου", διευκρινίζεται στο ανακοινωθέν του ΟΗΕ.

Προηγουμένως
η συριακή κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι έδωσε το πράσινο φως στην έρευνα αυτή με άμεση ισχύ.

Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε "μη αξιόπιστη" την πρόσβαση που προτάθηκε από τη Δαμασκό στους επιθεωρητές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας Μπαν Κι-μουν "έδωσε οδηγίες στην αποστολή της οποίας ηγείται ο δρ (Αακε) Σέλστρομ, που βρίσκεται τώρα στη Δαμασκό, να επικεντρώσει την προσοχή της στον προσδιορισμό των γεγονότων που αφορούν το περιστατικό της 21ης Αυγούστου κατ’ απόλυτη προτεραιότητα"

Ο Μπαν "σημειώνει πως η συριακή κυβέρνηση δηλώνει πως θα παράσχει την απαραίτητη συνεργασία περιλαμβανομένου του σεβασμού της κατάπαυσης των εχθροπραξιών στους τόπους που συνδέονται με το περιστατικό" της 21ης Αυγούστου, προστίθεται στο κείμενο.

Ο Γενικός Γραμματέας επαναβεβαιώνει επίσης, αναφερόμενος εμμέσως στη συριακή αντιπολίτευση, πως "όλα τα μέρη θα πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να δημιουργηθεί επειγόντως ένα εξασφαλισμένο περιβάλλον έτσι ώστε η Αποστολή να μπορεί να κάνει τη δουλειά της αποτελεσματικά, και πρέπει να παράσχουν τις απαραίτητες πληροφορίες".

Η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως έδωσε τη συγκατάθεσή τους στους επιθεωρητές του ΟΗΕ ώστε να ερευνήσουν "αμέσως" για τις καταγγελίες σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων στην ανατολική Γούτα, κοντά στη Δαμασκό. Η συμφωνία αυτή "τίθεται αμέσως σε ισχύ", διευκρίνισε.

Η συμφωνία επετεύχθη στη διάρκεια μιας συνάντησης που είχαν σήμερα η υπάτη εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό Άντζελα Κέιν και ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ.

Nωρίτερα

Η συριακή κυβέρνηση συμφώνησε σήμερα να επιτρέψει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να ερευνήσουν "αμέσως" σχετικά με τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων κοντά στη Δαμασκό, ανακοίνωσε το συριακό υπουργείο Εξωτερικών.

"Μια συμφωνία συνήφθη σήμερα στη Δαμασκό ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και τα Ηνωμένα 'Εθνη στη διάρκεια της επίσκεψης της Υπάτης Εκπροσώπου του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό, 'Αντζελα Κέιν, ώστε να επιτραπεί στην ομάδα του ΟΗΕ υπό τον καθηγητή 'Ααακε Σέλστρομ, να ερευνήσει σχετικά με τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στην περιφέρεια της Δαμασκού", τονίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

"Η συμφωνία αυτή έχει άμεση ισχύ. Ο ΟΗΕ και η συριακή κυβέρνηση πρόκειται να αποφασίσουν για την ημερομηνία και την ώρα της επίσκεψης της ομάδας του ΟΗΕ στις περιοχές για τις οποίες υπήρξε συμφωνία ", υπογράμμισε το υπουργείο.
Keywords
Τυχαία Θέματα