Έναρξη ερευνών την Δευτέρα από εμπειρογνώμονες ΟΗΕ στον τόπο επίθεσης με χημικά όπλα

18:44 25/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ανακοινωθέν ΟΗΕ για έναρξη ερευνών για χρήση χημικών κοντά στη Δαμασκό
Oι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ετοιμάζονται να αρχίσουν από αύριο τις έρευνες τους στη Συρία για τους ισχυρισμούς περί χρήσης χημικών όπλων κοντά στη Δαμασκό, έπειτα από το πράσινο φως που έδωσε η συριακή Κυβέρνηση, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Εθνη.

“Η αποστολή ετοιμάζεται να διεξαγάγει δραστηριότητες

έρευνας επί τόπου, από τη Δευτέρα 26 Αυγούστου”, διευκρινίζεται στο ανακοινωθέν του ΟΗΕ.

Προηγουμένως η συριακή Κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι έδωσε το πράσινο φως στην έρευνα αυτή με άμεση ισχύ. Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε “μη αξιόπιστη” την πρόσβαση που προτάθηκε από τη Δαμασκό στους επιθεωρητές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας Μπαν Γκι-μουν “έδωσε οδηγίες στην αποστολή της οποίας ηγείται ο δρ (Αακε) Σέλστρομ, που βρίσκεται τώρα στη Δαμασκό, να επικεντρώσει την προσοχή της στον προσδιορισμό των γεγονότων που αφορούν το περιστατικό της 21ης Αυγούστου κατ’ απόλυτη προτεραιότητα”.

Ο Μπαν “σημειώνει πως η συριακή Κυβέρνηση δηλώνει πως θα παράσχει την απαραίτητη συνεργασία περιλαμβανομένου του σεβασμού της κατάπαυσης των εχθροπραξιών στους τόπους που συνδέονται με το περιστατικό” της 21ης Αυγούστου, προστίθεται στο κείμενο.

Ο Γενικός Γραμματέας επαναβεβαιώνει επίσης, αναφερόμενος εμμέσως στη συριακή αντιπολίτευση, πως “όλα τα μέρη θα πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να δημιουργηθεί επειγόντως ένα εξασφαλισμένο περιβάλλον έτσι ώστε η αποστολή να μπορεί να κάνει τη δουλειά της αποτελεσματικά, και πρέπει να παράσχουν τις απαραίτητες πληροφορίες”.

Η συριακή Κυβέρνηση ανακοίνωσε πως έδωσε τη συγκατάθεσή τους στους επιθεωρητές του ΟΗΕ ώστε να ερευνήσουν “αμέσως” για τις καταγγελίες σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων στην ανατολική Γούτα, κοντά στη Δαμασκό.

Η συμφωνία αυτή “τίθεται αμέσως σε ισχύ”, διευκρίνισε. Η συμφωνία επετεύχθη στη διάρκεια μιας συνάντησης που είχαν σήμερα η Υπάτη Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό Αντζελα Κέιν και ο Σύρος Υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ.

Εναρξη ερευνών την Δευτέρα από εμπειρογνώμονες ΟΗΕ στον τόπο επίθεσης με χημικά όπλα

Από αύριο Δευτέρα, αρχίζουν οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ που βρίσκονται στη Συρία τις έρευνες τους στον τόπο της καταγγελθείσας επίθεσης με χημικά όπλα, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα `Εθνη.

Το γραφείο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ανακοίνωσε σήμερα ότι η Συρία υποσχέθηκε να εφαρμόσει κατάπαυση του πυρός στα προάστια της Δαμασκού όσο η ομάδα του ΟΗΕ θα πραγματοποιεί τις έρευνες της.

Η συμφωνία Συρίας-ΟΗΕ για έρευνες χρήσης χημικών λήφθηκε στην διάρκεια επίσκεψης Αντζελας Κένι

Η συριακή Κυβέρνηση συμφώνησε όπως επιτρέψει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να ερευνήσουν “αμέσως” σχετικά με τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων κοντά στη Δαμασκό, ανακοίνωσε το συριακό υπουργείο Εξωτερικών. Οι εμπειρογνώμονες αρχίζουν αύριο τις εργασίες τους.

“Μια συμφωνία συνήφθη σήμερα στη Δαμασκό ανάμεσα στη συριακή Κυβέρνηση και τα Ηνωμένα ‘Εθνη στη διάρκεια της επίσκεψης της Υπάτης Εκπροσώπου του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό, ‘Αντζελα Κέιν, ώστε να επιτραπεί στην ομάδα του ΟΗΕ υπό τον καθηγητή ‘Ααακε Σέλστρομ, να ερευνήσει σχετικά με τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στην περιφέρεια της Δαμασκού”, τονίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα