Συνάντηση με τον Αλάν Ζουπέ

Την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκα στο Μπορντό στο διεθνές φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου για να στηρίξω τη συμμετοχή των Ελλήνων δημιουργών Γ. Λάνθιμου και Α. Τσαγγάρη. Πέρα από δημιουργικά ευχάριστη ατμόσφαιρα, είχα τη χαρά να μιλήσω αρκετά με τον πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας, ιδρυτή του κόμματος UMP και σήμερα δήμαρχο του Μπορντό, Αλάν Ζουπέ. Η συγκυρία της συζήτησής μας ήταν ιδανική γιατί έπεφτε ακριβώς στις στιγμές
που το κόμμα του, αυτό της σημερινής αντιπολίτευσης στη Γαλλία, διαπερνάται από άγρια μάχη εξουσίας. Φεύγοντας ο Σαρκοζί άφησε χώρο να φανούν οι κύριες τάσεις διαδοχής του. Η πρώτη εκπροσωπείται από τον επί προεδρίας του πρωθυπουργό του, Αλάν Φιγιόν. Εναν κατεξοχήν ευρωπαϊστή, που θέλει τη χώρα του πρωταγωνίστρια στα δεδομένα της παγκοσμιοποίησης και των διεθνών συγκυριών. Η δεύτερη εκπροσωπείται από το σημερινό γραμματέα του κόμματος, τον Φρανσουά Κοπέ, τον πιο «σαρκοζικό» από όλους, με φήμη πολιτικού «γκάνγκστερ» και ροπή στο λαϊκισμό, μιας και δεν διστάζει να παίζει αντι-ισλαμικά για να μπει στους ψηφοφόρους της άκρας Δεξιάς. Η τρίτη εκπροσωπείται από τον Αλάν Ζουπέ, ο οποίος θα ήταν στη θέση του Σαρκοζί ως φυσικός διάδοχος του Σιράκ (ήταν το αγαπημένο του παιδί και πρωθυπουργός του), αλλά λόγω οικονομικών κομματικών σκανδάλων (τα χρεώθηκε ως γραμματέας του κόμματος και ας μην τα έκανε προσωπικά), άφησε το χώρο για να γίνει πρόεδρος ο Σαρκοζί.
Από τις τρεις αυτές τάσεις οι δύο πρώτες είναι εδώ και καιρό σε άγριο μεταξύ τους πόλεμο. Προσπαθώντας να ελέγξουν το κόμμα, χρησιμοποίησαν όχι και τόσο νόμιμα μέσα. Και συγκεκριμένα ο Κοπέ, ο οποίος κατηγορήθηκε από την επιτροπή εκλογικής δεοντολογίας ότι αφαίρεσε ψήφους από περιφέρειες. Παρ’ όλα αυτά έγινε γραμματέας γιατί ο Φιγιόν έβλεπε ότι το δεξιό εκλογικό σώμα ήταν δυσαρεστημένο από την αδελφοκτόνα μάχη. Πριν μία εβδομάδα ο Φιγιόν σε συνέντευξή του, λίγες μόλις μέρες μετά την αθώωση Σαρκοζί από το σκάνδαλο Μπετανκούρ (και βέβαια ορατή την επιστροφή του πλέον) δήλωσε ότι είναι «ο καλύτερα τοποθετημένος» λόγω της θητείας του ως πρωθυπουργού για να γίνει πρόεδρος το 2017. Ο Φιγιόν λοιπόν εναντίον όλων. Απέναντι σε αυτή τη διαμάχη, ο Αλάν Ζουπέ παίζει το χαρτί του ηθικού εγγυητή ως ιδρυτής του κόμματος. Οι λίγες, εύστοχες και έξυπνες παρεμβάσεις τού έδωσαν το όνομα «σοφός» μεταξύ του κοινού. Συνεχιστής των ιδεών του Σιράκ στο γκολικό όραμα, ο ευρωπαϊστής Ζουπέ πιστεύει στην Ευρώπη των εθνών και όχι στη διάλυσή τους για να αμερικανοποιηθεί η Ευρώπη. Δίνει μεγάλη προτεραιότητα στον πολιτισμό και είναι σκληρός για τους παράνομους μετανάστες. Κυρίως όμως είναι θερμός φίλος της Ελλάδας, μου μίλησε με θαυμασμό για το κουράγιο πρωθυπουργού και Ελλήνων στην κρίση και δείχνει πανέτοιμος μέσα από την ήρεμη δύναμη και την καθημερινή αλλά όχι υπερ-συγκεντρωτική, υπερ-παρουσία του στην πολιτική ζωή να γίνει, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ο πρόεδρος της Γαλλίας το 2017.
Keywords
Αναζητήσεις
alan zoupe
Τυχαία Θέματα