Ψυχολογικό πείραμα από το Facebook σε 700.000 χρήστες εν αγνοία τους

18:51 30/6/2014 - Πηγή: E-Typos
Προσπάθησε να χειραγωγήσει τη διαμόρφωση ψυχολογίας μέσω θετικών και αρνητικών μηνυμάτων.

Με 1,28 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε όλο τον κόσμο, το κοινωνικό δίκτυο έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων που θα μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει για διεξαγωγή πειραμάτων και ερευνών και σύμφωνα με το ρεπορτάζ που πρώτο το NewScientist δημοσίευσε, αυτή η βάση χρησιμοποιείται.

Σύμφωνα με τη μελέτη λοιπόν, το Facebook χειραγώγησε το newsfeed των ειδήσεων σε 689.003 χρήστες ώστε να μελετήσει
κατά πόσον τα συναισθήματα που διοχετεύονται διαδικτυακά μπορούν να είναι μεταδοτικά. Επί μια εβδομάδα, ορισμένοι χρήστες έβλεπαν στο timeline τους περισσότερες ειδήσεις με θετικό προσανατολισμό στα σχόλια ενώ μια άλλη μερίδα είχε γίνει στόχος της αντίθετης πλευράς.

Η μελέτη διαπίστωσε και αναφέρει: Οι χρήστες που ήταν αντιμέτωποι με τις θετικές ειδήσεις και τα ενθαρρυντικά σχόλια διαμόρφωσαν ένα αντίστοιχο προφίλ αναπαράγοντας θετικές θέσεις και κοινοποιώντας μηνύματα με τον ίδιο προσανατολισμό. Ακριβώς το αντίθετο συνέβη με το υπόλοιπο μισό της βάσης που δέχθηκε βομβαρδισμό αρνητικών μηνυμάτων, σχολίων και ειδήσεων. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα συναισθήματα που εκφράζονται στο Facebook επηρεάζουν και τα δικά μας συναισθήματά και αποτελούν πειραματικές αποδείξεις για μαζική κλίμακα μετάδοσης τους μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Αυτό το είδος πειραμάτων δεν είναι καινούργια τακτική του Facebook και στο παρελθόν ακόμη και ο ίδιος ο Mark Zuckerberg είχε παραδεχτεί πως χρησιμοποιήσει την επιρροή του κοινωνικού δικτύου για τη διεξαγωγή προσωπικών πειραμάτων.

​Δεδομένου ότι το Facebook έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος του 2014, προσπαθώντας να διαβεβαιώσει τους χρήστες του πως θα προστατεύει τα προσωπικά τους δεδομένα, πειράματα όπως αυτό, τα οποία διεξάγονται εν αγνοία των χρηστών και κάνουν χρήση των δεδομένων τους ενδέχεται να έχουν κόστος στην φήμη του. Αν και η εταιρεία ισχυρίζεται πως όλα αυτά τα πειράματα έχουν σκοπό την εξέλιξη ενός καλύτερου Facebook και το πώς θα διαμορφωθεί μια καλύτερη εμπειρία για κάθε χρήστη, αρκετοί ήταν εκείνοι οι φορείς που το κατηγόρησαν για εκμετάλλευση και οι χρήστες που δηλώνουν οργισμένοι. Σύμφωνα με το Business Insider ακόμη και οι ερευνητές που συνέταξαν, συντόνισαν και μελέτησαν την έκθεση για το πείραμα θεωρούν πως είναι λογικό να θυμώνουν οι χρήστες όταν μαθαίνουν πως χρησιμοποιήθηκαν.

Όπως αναφέρει η καθηγήτρια ψυχολογίας Susan Fiske η οποία επιμελήθηκε τη δημοσίευση της έκθεσης, ακόμη και αν ο νόμος δεν επιβάλει σε μια ιδιωτική εταιρεία να ζητά έγκριση από ανθρώπους που οικειοθελώς χρησιμοποιούν το Facebook, το φρονιμότερο θα ήταν να το πράξει. "Αν και όλοι πια γνωρίζουν πως αντίστοιχα πειράματα διεξάγονται συνεχώς στο Facebook, το να ενημερώνεται κανείς για κάτι τόσο στοχευμένο είναι κάτι που σίγουρα δεν αρέσει," ανέφερε η Fiske.

Αν και σε κανένα δεν αρέσει να χειραγωγείται συναισθηματικά, μέρος της οργής φαίνεται να οφείλεται στο γεγονός ότι το Facebook έχει τεχνικά το δικαίωμα να το κάνει, με τη συγκατάθεση των ίδιων των χρηστών. Κατά την εγγραφή στο Facebook όλοι οι χρήστες έχουν ίσως άθελά τους ή εν αγνοία τους παραχωρήσει στο δίκτυο το δικαίωμα να το κάνει.

Τι απαντά το Facebook

Μετά τον τεράστιο αντίκτυπο και τις αντιδράσεις που προκάλεσε χθες η είδηση πως το Facebook διεξήγαγε κάποιου είδους ψυχολογικού πειράματος, ο επιστήμονας που συνέταξε το τεστ αλλά και εκπρόσωποι της εταιρείας σχεδόν υποχρεώθηκαν να δώσουν εξηγήσεις σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιήσουν το θόρυβο.

Στον απόηχο της έντονης κριτικής από δικηγόρους, ψηφιακούς ακτιβιστές, πολιτικούς, φορείς αλλά χρήστες και χρησιμοποιώντας όπως ήταν φυσικό το Facebook ο επιστημονικός αναλυτής της πλατφόρμας Adam D. I. Kramer ανέφερε χαρακτηριστικά:

"Πολλοί άνθρωποι ρωτάνε για την διεξαγωγή της μελέτης που πρόσφατα δημοσιεύθηκε και θα ήθελα να δώσω μια σύντομη δημόσια εξήγηση. Ο λόγος που κάναμε αυτή την έρευνα είναι γιατί νοιαζόμαστε για το συναισθηματικό αντίκτυπο του Facebook και τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν το προϊόν μας.Θεωρήσαμε ότι ήταν σημαντικό να διερευνηθεί η κοινή ανησυχία ότι βλέποντας τους φίλους μας να κοινοποιούν θετικό περιεχόμενο οδηγεί τους υπόλοιπους στο να αισθάνονται αρνητικά ή παραγκωνισμένοι. Την ίδια στιγμή, υπήρχε ανησυχία ότι η έκθεση σε αρνητικό περιεχόμενο μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να αποφεύγουν να επισκέπτονται το Facebook. Εμείς δεν είχαμε αποσαφηνίσει τα κίνητρα μας επισήμως."

Όσον αφορά τη μεθοδολογία ο Adam D. I. Kramer αναφέρει πως η έρευνά διεξήχθη παρεμβάλλοντας στο ελάχιστο στα newsfeed των χρηστών και για πολύ λίγο χρόνο, δίνοντας ως περίοδο διεξαγωγής του "πειράματος" μια μόλις εβδομάδα το 2012.

"Ο στόχος όλων των ερευνών μας στο Facebook είναι να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Έχοντας ο ίδιος οργανώσει και σχεδιάσει αυτό το πείραμα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο στόχος μας δεν ήταν να σας αναστατώσουμε.

Μπορώ να καταλάβω γιατί μερικοί άνθρωποι ανησύχησαν και οι συνεργάτες μου και εγώ λυπούμαστε για τον τρόπο που η γραπτή έκθεση περιέγραψε την έρευνα. Εκ των υστέρων, τα ερευνητικά οφέλη του χαρτιού δεν δικαιολογηθούν όλη αυτή την ανησυχία. Το εν λόγω πείραμα διεξήχθη στις αρχές του 2012, και από τότε έχουμε διανύσει πολύ δρόμο. Οι πρακτικές αυτές θα αναθεωρηθούν λαμβάνοντας υπόψιν και τις αντιδράσεις από την πρόσφατη μελέτη. "

Πηγή: www.lifo.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα