Οι φιλοφρονήσεις των ξένων ηγετών και τα συμφέροντα

18:41 22/7/2013 - Πηγή: E-Typos
Η επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιου, στην Αθήνα και βέβαια η συνάντηση του Eλληνα πρωθυπουργού με τον Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο στις αρχές Αυγούστου συνιστούν θετικές εξελίξεις για τη χώρα. Πριν από ένα χρόνο η Ελλάδα βρισκόταν σε πολιτική και οικονομική καραντίνα. Οχι μόνο ξένοι ηγέτες δεν καταδέχονταν να έρθουν και να συνδέσουν τη «φωτογραφία» τους με μία χώρα που πιθανότατα θα κατέρρεε, αλλά και οι απλοί τουρίστες, που προτιμούσαν
άλλους προορισμούς από την ταραγμένη Ελλάδα. Τα πράγματα φέτος είναι διαφορετικά. Η Ελλάδα δεν ισοπεδώθηκε παρά τις προσπάθειες ξένων αλλά και εγχώριων δυνάμεων, που έχουν ποντάρει στη δραχμή. Ο τουρισμός ανακάμπτει θεαματικά. Τον Μάιο η αύξηση των εισπράξεων ήταν πάνω από 38% σε σχέση με πέρυσι, οδηγώντας το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (εισροές και εκροές της οικονομίας) σε πλεόνασμα για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια. Και μαζί με τους τουρίστες ήρθαν και οι ξένοι ηγέτες, που θέλουν να πλασάρουν τα συμφέροντα των χωρών τους στην Ελλάδα της επόμενης ημέρας. Την Πέμπτη ο κ. Σόιμπλε έπλεξε το εγκώμιο των Ελλήνων για τις θυσίες που έχουν υποστεί αλλά η επίσκεψή του συνδέεται άμεσα με τις γερμανικές εκλογές, στις οποίες η κυρία Μέρκελ θέλει να αναδείξει τον κυρίαρχο ρόλο της χώρας της στην πολιτική της σκληρής λιτότητας στο Νότο της ευρωζώνης. Και χθες ο Αμερικανός ομόλογος του Σόιμπλε εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες των Ελλήνων ενώ έριξε ένα καρφί και στη Γερμανία για την επιμονή της στη γραμμή της ύφεσης.
Πίσω από τις φιλοφρονήσεις υπάρχουν και συγκεκριμένοι συσχετισμοί δυνάμεων. Η Γερμανία ποντάρει στην υποτίμηση του Νότου για να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των δικών της προϊόντων, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ιδιαίτερες βλέψεις στον ενεργειακό πλούτο της Μεσογείου. Δεν είναι τυχαίο ότι η προγραμματισμένη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Αμερικανό πρόεδρο στα τέλη Μαΐου είχε αναβληθεί όταν η ελληνική πλευρά πίστευε ότι θα υπάρχει ρωσική πρόταση για τη ΔΕΠΑ.
Στη διαφαινόμενη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας η Ελλάδα πρέπει να έχει τη δική της στρατηγική. Οι προοπτικές που διανοίγονται για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων αερίου συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον χωρών και επενδυτών. Η χώρα μας βγαίνει από τη διεθνή καραντίνα αλλά η πραγματική οικονομία θα έχει ουσιαστικά οφέλη μόνο εάν ακολουθήσουμε πετυχημένα μοντέλα αξιοποίησης των ενεργειακών πηγών, όπως αυτό της Νορβηγίας. Και βέβαια, εκτός από τους ξένους επενδυτές, πρέπει να βοηθηθούν και οι εγχώριες επιχειρηματικές δυνάμεις με πρώτα βήματα τη μείωση της φορολογίας σε εταιρίες και ακίνητα.
Keywords
Τυχαία Θέματα