Λαβρόφ: Συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας, Ουκρανίας και ΕΕ

20:57 17/4/2014 - Πηγή: E-Typos
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε σήμερα από την Γενεύη την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας της ΕΕ και της Ουκρανία πάνω στα στάδια που θα ακολουθηθούν για μια αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο ίδιος διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την ελβετική αυτή πόλη ότι η συμφωνία αυτή προβλέπει τον αφοπλισμό των παράνομων ενόπλων ομάδων και την παράδοση των κτιρίων που έχουν καταληφθεί από ενόπλους στην ανατολική Ουκρανία.

"Όλες οι παράνομες
ένοπλες ομάδες πρέπει να αφοπλιστούν, όλα τα παρανόμως καταληφθέντα κτίρια πρέπει να παραδοθούν στους νόμιμους κατόχους τους, όλοι οι δρόμοι, οι πλατείες και οι λοιποί δημόσιοι χώροι στις ουκρανικές πόλεις πρέπει να απελευθερωθούν", αναφέρεται στο σχετικό κείμενο.

Το έγγραφο αυτό που υιοθετήθηκε προβλέπει επίσης την χορήγηση μιας αμνηστίας σε αυτούς που θα σεβαστούν τις διατάξεις της συμφωνίας αυτής με εξαίρεση "αυτούς που είναι ένοχοι για κακουργήματα", σημείωσε ο Ρώσος υπουργός, μετά τις τετραμερείς συνομιλίες που έγιναν σήμερα στην Γενεύη με την συμμετοχή εκτός του Λαβρόφ, των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Ντεστσίτσα, των ΗΠΑ Τζον Κέρι και της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον.

Η Ρωσία δεν έχει καμία επιθυμία να αποστείλει στρατεύματα στην Ουκρανία διαβεβαίωσε εξάλλου κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ο Λαβρόφ.

"Δεν έχουμε κανενός είδους επιθυμία να αποστείλουμε στρατεύματα στην Ουκρανία. Αυτό θα ήταν αντίθετο με τα θεμελιώδη συμφέροντά μας", πρόσθεσε, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας που επετεύχθη για τα στάδια που θα ακολουθηθούν για μια αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο Λαβρόφ επανέλαβε εξάλλου το αίτημα της Μόσχας για αποκέντρωση στην Ουκρανία και για να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες της αρκετά μεγάλης ρωσικής μειονότητας στην χώρα αυτήν.
Keywords
Τυχαία Θέματα