Σε "επανάσταση" οδηγείται η απεργία στην Κίνα

Αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των απεργών στο εργοστάσιο Γιουέ Γιουέν στην Κίνα, οι οποίοι αρνούνται να επιστρέψουν στην εργασία τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους μισθολογικούς όρους, τις συμβάσεις εργασίας και τα κενά στην παροχή κοινωνικών επιδομάτων.

Η απεργία 30.000 εργαζομένων στο εργοστάσιο της πόλης Ντονγκουάν ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και από τη Δευτέρα ο αριθμός των απεργών αυξάνεται κατά περίπου

10.000 ημερησίως, δήλωσε ο Λιν Ντονγκ, αξιωματούχος μιας οργάνωσης για τα δικαιώματα των εργατών που έχει την έδρα της στη γειτονική πόλη Σενζέν.

«Σήμερα περίπου 50.000 άνθρωποι δεν πήγαν στην εργασία τους», ανέφερε ο Λιν.

Περίπου 10.000 από τους συνολικά 70.000 εργαζόμενους στο εργοστάσιο Γιουέ Γιουέν συγκεντρώθηκαν στη Ντονγκουάν, όμως δεν πραγματοποίησαν κάποια διαμαρτυρία, σημείωσε ο ίδιος.

Την Τρίτη χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκρουστεί με την αστυνομία αφού πραγματοποίησαν πορεία στην πόλη.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν στις 5 Απριλίου με την αποχώρηση των εργατών από την εργασία τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα επίπεδα των συντάξεων, της παροχής ιατρικής ασφάλισης, των επιδομάτων στέγασης και τις αποζημιώσεις σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος.

«Πρόκειται για μια σημαντική υπόθεση. Τα αιτήματα των εργαζομένων είναι ευρύτερα (από αυτά που είχαν άλλοι απεργοί στην Κίνα», δήλωσε ο Τζέφρι Κρόθαλ της μη κυβερνητικής οργάνωσης China Labour Bulletin, που προάγει τα δικαιώματα των κινέζων εργατών, με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

«Δεν ζητούν χρήματα, διεκδικούν τα δικαιώματά τους», πρόσθεσε. «Τα αιτήματα των εργατών στο Γιουέ Γιουέν αντικατοπτρίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην βιομηχανία ενδυμάτων στην Κίνα και η επίλυση της διαμάχης αυτής θα αποτελέσει σημαντικό προηγούμενο», υπογράμμισε ο Κρόθαλ.

Η διοίκηση της εταιρίας συμφώνησε να υπογράψει νέα συμβόλαια με τους εργάτες από την 1η Μαΐου και αρνήθηκε να πληρώσει αναδρομικά τα χρωστούμενα.

Στην ιστοσελίδα του, το εργοστάσιο Γιουέ Γιουέν, το μερικό έλεγχο του οποίου διατηρούν κεφάλαια της Ταϊβάν, αναφέρει ότι είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αθλητικών παπουτσιών παγκοσμίως. Είναι υπεργολάβος κυρίως των εταιρειών Nike, Adidas, Puma, Asics, New Balance και Converse.

Σύμφωνα με την ετήσιο ισολογισμό της, το 2013 κατασκεύασε 313 εκατομμύρια ζευγάρια παπουτσιών και είχε έσοδα 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα