Κύπρος-Κατεχόμενα: Αντιδράσεις για τη δήλωση Μπαγίς

17:00 5/3/2012 - Πηγή: E-Typos
Έντονες αντιδράσεις από κόμματα της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης προκάλεσε η δήλωση του Τούρκου υπουργού για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και διαπραγματευτή, Εγκεμέν Μπαγίς, ότι μια από τις επιλογές της Άγκυρας για την Κύπρο είναι και η ένωση του κατεχόμενου τμήματος με την Τουρκία.

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (TPK), Οζκάν Γιοργαντζίογλου, χαρακτήρισε ατυχή και απαράδεκτη τη δήλωση Μπαγίς και ειδικά, όπως είπε, σε μια περίοδο που συνεχίζονται οι προσπάθειες
για εξεύρεση μιας περιεκτικής λύσης στο Κυπριακό, τις οποίες υποστηρίζει και η Τουρκία.

Όπως γράφει ο τουρκοκυπριακός Τύπος, ο κ. Γιοργαντζίογλου κάλεσε τον κ. Μπαγίς να ανασκευάσει την απαράδεκτη αυτή δήλωση για ενσωμάτωση και επισημαίνει ότι, με τη δήλωση αυτή, η τουρκική πλευρά θα θεωρηθεί ως η πλευρά που δεν επιθυμεί τη λύση.

Ο ηγέτης του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Μεχμέτ Τσακιτζή είπε ότι ο κ. Μπαγίς δεν έχει το δικαίωμα να μιλά με τον τρόπο αυτόν, διαμηνύοντας ότι επιθυμία των Τουρκοκυπρίων είναι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση που να βασίζεται στην πολιτική ισότητα. Είπε, ακόμη, ότι τη λύση στο Κυπριακό δεν θα την επιβάλει ο κ. Μπαγίς αλλά γι' αυτήν, θα αποφασίσουν οι Τουρκοκύπριοι.

Εξάλλου, εκδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον της στάσης που τηρεί ο Ντερβίς Έρογλου στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού πραγματοποίησε το Τουρκικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (ΤΡΚ). Μέλη του ΤΡΚ συγκεντρώθηκαν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στην κατεχόμενη Λευκωσία και από εκεί πορεύτηκαν προς το
Keywords
Τυχαία Θέματα