Η αναβάθμιση της Παιδείας

18:24 7/9/2013 - Πηγή: E-Typos
Την ερχόμενη Τετάρτη ξεκινά η νέα σχολική χρονιά. Το υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνει ότι όλα είναι έτοιμα ώστε τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά και ότι θα λειτουργήσουν ομαλά παρά το γεγονός ότι οι καθηγητές απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις. Ωστόσο, η αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών δεν περιορίζεται μόνο στα όποια
προβλήματα ενδέχεται να ανακύψουν αυτές τις πρώτες ημέρες μετά την έναρξη των μαθημάτων, αλλά επεκτείνεται στο επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης, στις οικονομικές δαπάνες που απαιτούνται για φροντιστήρια, βοηθήματα κ.λπ., στην εισαγωγή των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και, βεβαίως, στις προοπτικές μελλοντικής επαγγελματικής αποκατάστασης των παιδιών μετά την αποφοίτησή τους.

Είναι αλήθεια ότι το Λύκειο σήμερα λειτουργεί, στην πραγματικότητα, ως προθάλαμος του Πανεπιστημίου, αφού ο ρόλος του δεν αποσκοπεί ουσιαστικά στη γνώση, αλλά, ιδιαίτερα στην τελευταία τάξη, περιορίζεται αποκλειστικά στην προετοιμασία των υποψηφίων για τις πανελλαδικές εξετάσεις, ευνοώντας όμως και την παραπαιδεία, αφού από μόνο του δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες των μαθητών.

Οι αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το Νέο Λύκειο, με τη μείωση του αριθμού των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων και την παράλληλη αύξηση των ωρών διδασκαλίας τους, όπως εξηγεί ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος στη σημερινή συνέντευξή του στον Τύπο της Κυριακής, έχουν ως στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών και την απαλλαγή των νοικοκυριών από το βάρος της φροντιστηριακής δαπάνης.

Το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου φέρεται αποφασισμένη να χτυπήσει τις καθεστηκυίες δομές και τις συντεχνιακές αντιλήψεις και να εξυγιάνει το δαιδαλώδες εκπαιδευτικό σύστημα, που εξυπηρετούσε τη διαφθορά και προκαλούσε την κατάρρευση της εκπαίδευσης, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι εφικτή η αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, αλλά και η αλλαγή της νοοτροπίας που διέπεται από την αρχή της ήσσονος προσπαθείας.

Αυτό που χρειάζεται είναι να ενισχυθεί η προσπάθεια και να εκσυγχρονιστεί η παρεχόμενη γνώση στο σχολείο, από το Νηπιαγωγείο και τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού μέχρι την τελευταία τάξη του Λυκείου. Η αναβάθμιση της εκπαίδευσης, όχι απλώς είναι αναγκαία, αλλά αποτελεί και τη μεγάλη ευκαιρία στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία.
Keywords
Τυχαία Θέματα