Γκουαντάναμο: Απόρρητες οι συνθήκες κράτησης για 5 υπόπτους για την 11/9

Ο στρατοδίκης Τζέιμς Πολ, αφού εξέτασε τις συνθήκες κράτησης που ισχύουν στη ναυτική βάση στο Γκουαντάναμο, στην Κούβα, για πέντε κρατούμενους εκεί, κατηγορούμενους για τις φονικές ενέργειες στις 11/9 του 2001 στο αμερικανικό έδαφος, τελικώς παρέτεινε την 6η Δεκεμβρίου χρονικώς την ισχύ της διαταγής για τoν "απόρρητο χαρακτήρα", όσον αφορά τις συνθήκες κράτησης στα μυστικά κρατητήρια της CIA, όπως ανακοινώθηκε επίσημα σήμερα.
Η διαταγή, που παρατάθηκε χρονικώς
η ισχύς της, δεν αφορά μόνον τα έγγραφα της CIA με την ένδειξη "άκρως απόρρητο".
Αφορά, εξίσου, την αποκάλυψη απ τους συνήγορους των κατηγορούμενων "παρατηρήσεων και εμπειριών τους" στο πλαίσιο της κράτησης σε μυστικές φυλακές της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, τόσο στο στάδιο των ανακρίσεων, όσο και μεταγενέστερα.
Για τη συμμετοχή στις φονικές ενέργειες στο αμερικανικό έδαφος την 11η Σεπτεμβρίου 2001, ο Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, μαζί με τέσσερις συγκατηγρούμενούς του (απ το Πακιστάν, την Υεμένη, τη Σαουδική Αραβία), ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης είναι σήμερα βάσει του σε βάρος τους κατηγορητήριου αντιμέτωποι με την ποινή του θανάτου.
Οι ανωτέρω, συνελήφθησαν τη διετία 2002-2003 και έκτοτε κρατούντο σε μυστικές φυλακές της CIA, μέχρι που οδηγήθηκαν στη βάση του Γκουαντάναμο.
'Ανεξαιρέτως κι οι πέντε, έχουν καταγγείλει ότι, έχουν υποστεί βασανιστήρια από τους αμερικανούς ανακριτές τους.
Η CIA έχει αποδεχθεί, όσον αφορά τον Μοχάμεντ, ότι αυτός υπέστη, 183 φορές, το βασανιστήριο του εικονικού πνιγμού.
Ο ίδιος στρατοδίκης διέταξε : -Να μη δημοσιεύονται : καμία πληροφορία, που να βοηθά να εντοπιστεί ο προγενέστερος τόπος κράτησης των ανωτέρω. -Καμία πληροφορία, επίσης, που να έχει σχέση με τα στοιχεία ταυτότητας ή τις φυσικές περιγραφές εμπλεκόμενων στην αιχμαλωσία, στις μεταγωγές, στην κράτηση, στις ανακρίσεις σε βάρος των πέντε, καθώς και με τις αντικειμενικές συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτές οι ανακρίσεις διενεργήθηκαν (υποβολή σε βασανισμό κ.λπ.).
Ο επίτροπος του δικαστηρίου ζητώντας όλα αυτά τα μέτρα, έκρινε στην αγόρευσή του ότι η τυχόν μη-συμμόρφωση με αυτά "θα βλάψει τα επίσημα αμερικανικά συμφέροντα και αυτά των συμμάχων τους".
'Αντίθετα, υπέρμαχοι των ανθρώπινων δικαιωμάτων και δικηγόροι, ειδικευμένοι σε παρόμοιες δικαστικές υποθέσεις, τονίζουν ότι κατ'αυτόν τον τρόπο "συγκαλύπτονται τα βασανιστήρια, ενώ ασκείται και λογοκρισία".
'Επισήμαναν εξάλλου οι ίδιοι ότι η CIA δημοσιοποιεί τεχνικές της στα βασανιστήρια, όταν κάνει αποκαλυπτικές ανακοινώσεις γιαυτές επικοινωνόντας με συνηγόρους των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο.
Επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας έχει συντάξει έκθεση τουλάχιστον 6 χιλ.σελίδων, με θέμα τις ανακριτικές μεθόδους της CIA, τα μυστικά κρατητήριά της και τις εκεί συνθήκες, μετά τις 11/9/01.
Υπάρχει όμως, επί του παρόντος, προβληματισμός γύρω απ το ορθόν, ή όχι, αυτή η έκθεση να δημοσιοποιηθεί. 'Αν δημοσιευόταν η έκθεση, πιθανόν να γνωστοποιούνταν κάποιες πληροφορίες που στάθηκαν ικανές να οργα
Keywords
Τυχαία Θέματα