Εισαγγελέας ζήτησε την καταδίκη σε 2,5 χρόνια φυλάκιση των Ντόλτσε και Γκαμπάνα

20:44 29/5/2013 - Πηγή: E-Typos
Ο εισαγγελέας του Μιλάνου Γκαετάνο Ρούτα ζήτησε σήμερα να καταδικαστούν σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση οι γνωστοί σχεδιαστές μόδας Ντομένικο Ντόλτσε και Στέφανο Γκαμπάνα για φοροδιαφυγή, η οποία προκάλεσε ζημία ύψους σχεδόν 1 δισεκατ. ευρώ στο ιταλικό δημόσιο.

Ο Ρούτα πάντως είπε ότι δεν μπορούν να καταδικασθούν οι Ντόλτσε και Γκαμπάνα για υποβολή ανειλικρινών φορολογικών δηλώσεων, αφού το αδίκημα αυτό έχει παραγραφεί.

Ο δικηγόρος ο οποίος εκπροσωπεί στην δίκη των δύο διάσημων σχεδιαστών την ιταλική
υπηρεσία είσπραξης φόρων ζήτησε, από την πλευρά του, να καταδικαστούν επίσης οι Ντόλτσε και Γκαμπάνα στην καταβολή 10 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για το ότι επλήγη η εικόνα του μηχανισμού φοροεισπράξεων της Ιταλίας.

Ακόμη, ο εισαγγελέας Ρούτα ζήτησε να επιβληθεί ποινή φυλάκισης τριών ετών στον λογιστή των δύο διάσημων σχεδιαστών μόδας, τον Λουτσιάνο Πατέλι, που είναι συγκατηγορούμενός τους στην δίκη. Ο Πατέλι, ένας λογιστής ιδιαίτερα γνωστός στο Μιλάνο, φέρεται να έχει άμεσες ευθύνες σχετικά με την επιλογή των δύο επιχειρηματιών να μεταφέρουν σημαντικό μέρος της δραστηριότητάς τους στο Λουξεμβούργο.

Σε μια πρώτη δίκη, τον Απρίλιο του 2011, οι δύο σχεδιαστές μόδας είχαν αθωωθεί. Όμως ο Άρειος Πάγος της Ρώμης ακύρωσε την απόφαση αυτή, ορίζοντας πως η δίκη όφειλε να διεξαχθεί εκ νέου.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα της ιταλικής συμπρωτεύουσας, ευθύνες για την φοροδιαφυγή φέρει και ο αδελφός του Ντομένικο Ντόλτσε, Αλφόνσο. Ο Γκαετάνο Ρούτα ζήτησε να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης δύο ετών.

Την 30ή Μαρτίου τα δυο ονόματα αυτά της ιταλικής μόδας είχαν καταδικασθεί από το εφετείο του ειδικού φορολογικού δικαστηρίου του Μιλάνου να καταβάλουν στο ιταλικό κράτος χρηματική ποινή 343 εκατ. ευρώ για φοροδιαφυγή μέσω της εταιρίας Gado στο Λουξεμβούργο.

Η Gado ήταν μια "εταιρεία-βιτρίνα", που "ελεγχόταν κατά το 80% από την D&G srl, που ανήκει εξ ημισείας στους Ντόλτσε και Γκαμπάνα", είπε στην αγόρευσή του σήμερα ο Ρούτα.

Ο συνήγορος υπεράσπισης των δύο επιχειρηματιών έχει προσφύγει σε διοικητικό δικαστήριο τρίτου βαθμού στην προσπάθειά του να επιτύχει την ακύρωση της καταδίκης των σχεδιαστών στην καταβολή χρηματικής ποινής.
Keywords
Τυχαία Θέματα