ΕΑΣΕ/ICAP: Άνοδος του γενικού δείκτη οικονομικού κλίματος

15:20 5/4/2012 - Πηγή: E-Typos
Άνοδο στις 93 μονάδες σημείωσε ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index), το 1ο τρίμηνο του 2012, έναντι 84 του προηγούμενου τριμήνου, όπως καταγράφηκε από την τριμηνιαία έρευνα, που διεξήχθη σε δείγμα 2.340 διευθυνόντων συμβούλων/γενικών διευθυντών των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), σε συνεργασία με την Icap Group, την περίοδο 15/03/2012 έως 30/03/2012.

Παράλληλα,
δύο στους τρεις CEOs πιστεύουν ότι είναι αβέβαιη η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ, κατά την άποψή τους, τα μέτρα οικονομικής πολιτικής, που συμφωνήθηκαν με το δεύτερο μνημόνιο, δεν θα επιφέρουν παρά μέτρια βελτίωση στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο δείκτης επηρεάστηκε θετικά από την πολιτική συμφωνία, που οδήγησε στην ψήφιση του δεύτερου μνημονίου, την ολοκλήρωση του PSI και τα μέτρα οικονομικής πολιτικής, που συνοδεύουν το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2013- 2015.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, η τρέχουσα κατάσταση παραμένει δυσμενής και η οικονομία αναμένεται να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης παρέμεινε στα ίδια επίπεδα έναντι του προηγούμενου τριμήνου, ενώ ο δείκτης προσδοκιών σημείωσε αξιόλογη άνοδο στις 114 μονάδες.

Αναλυτικότερα, οι επιμέρους δείκτες καταγράφουν τις παρακάτω εξελίξεις, για το 1ο τρίμηνο του 2012:

Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε στις 103 μονάδες. Το ποσοστό των CEOs που θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι δυσμενέστερη έναντι του περασμένου έτους παραμένει υψηλό (89%), ωστόσο είναι μειωμένο έναντι του προηγούμενου τριμήνου (96%). Οι προσδοκίες των CEOs για την οικονομική κατάσταση της χώρας ένα έτος μετά, αποτυπώνονται στη σημαντική άνοδο του δείκτη στις 147 μονάδες. Την εξέλιξη του δείκτη επηρέασε θετικά η αύξηση σε 22% του ποσοστού των CEOs, που αισιοδοξούν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα βελτιωθεί στο επόμενο έτος, έναντι 10% το προηγούμενο τρίμηνο.

Ο δείκτης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης του κλάδου, στον οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις, παρέμεινε σταθερός στα ίδια επίπεδα του τέταρτου τριμήνου του 2011. Η σταθερότητα του δείκτη αποτυπώνει τη συνεχιζόμενη δυσμενή κατάσταση όλων σχεδόν των κλάδων. Ο δείκτης προσδοκιών παρουσίασε αξιόλογη άνοδο στις 130 μονάδες. Αυξήθηκε στο 21% (έναντι 9%, το προηγούμενο τρίμηνο) το μερίδιο των CEOs, που πιστεύουν ότι θα βελτιωθεί, κατά το επόμενο έτος το οικονομικό περιβάλλον του κλάδου, που δραστηριοποιούνται, ποσοστό που είναι υψηλότερο για τις υπηρεσίες (27%) και τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις (31%).

Σημάδια αισιοδοξίας καταγράφονται μεταξύ των CEOs, σχετικά με την τρέχουσα πορεία των επιχειρήσεων, που διοικούν, με τον δείκτη να σημειώνει αύξηση, στο πρώτο τρίμηνο του 2012, στις 53 μονάδες. Στη βιομηχανία, είναι εμφανέστερη η βελτίωση του κλίματ
Keywords
Τυχαία Θέματα