Ζητείται μοντέλο Τεχνικού Λυκείου χωρίς... καθηγητές

Εκπαίδευση στον Τύπο

Της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ

Στην τεχνική εκπαίδευση θα πέσει τελικά ο πέλεκυς των απολύσεων. Δύο χιλιάδες εκπαιδευτικούς από τα Τεχνικά Λύκεια θα θυσιάσει, αρχικώς, το υπουργείο Παιδείας στον βωμό της διαθεσιμότητας. Στο πλαίσιο αυτό, θα αρθούν 46 από τις 110 ειδικότητες που υπήρχαν συνολικά έως σήμερα, με συνέπεια να καταργηθούν 2.500 οργανικές θέσεις της τεχνικής εκπαίδευσης.

Ετσι, 2.000 εκπαιδευτικοί που υπηρετούσαν σε αυτές τις θέσεις θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και οι υπόλοιποι θα μεταταγούν σε διοικητικές θέσεις.

Το σενάριο που επικράτησε τελικά για τη συμμετοχή του υπουργείου Παιδείας στις 12.500 διαθεσιμότητες (που ζητεί η τρόικα) είναι το παρακάτω και περιλαμβάνει τρία βήματα: 1ο: Υποχρεωτική μετάταξη των υπεράριθμων εκπαιδευτικών που πλεονάζουν από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στις 4.933 κενές οργανικές θέσεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αφορά τις ειδικότητες των γυμναστών, πληροφορικής, γαλλικής φιλολογίας, θεατρικών σπουδών, μουσικής και καλλιτεχνικών. 2ο: Διαθεσιμότητα 2.000 εκπαιδευτικών που προκύπτουν από την κατάργηση 46 ειδικοτήτων της τεχνικής εκπαίδευσης. Οι υπόλοιποι 500 (από τους 2.500) θα μεταταγούν, όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, σε διοικητικές θέσεις. 3ο: Υποχρεωτική μετάταξη όσων εκπαιδευτικών συνεχίζουν να πλεονάζουν στην κατηγορία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης στις 2.500 κενές οργανικές θέσεις διοικητικών υπαλλήλων αντίστοιχης κατηγορίας. Οι εκπαιδευτικοί θα μεταταγούν τόσο στην κεντρική όσο και στις περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου, καθώς και σε δημόσια ΙΕΚ. Μετά την εξέλιξη αυτή εξαφανίζεται από την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση ο Τομέας Υγείας και Πρόνοιας και οι ειδικότητες Αισθητικής, Κομμωτικής και Γραφικών Τεχνών στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ. Στην πλειονότητά τους οι εκπαιδευτικοί που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα είναι απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή των πρώην ΚΑΤΕΕ. Οι εκπαιδευτικοί, όπως προκύπτει επίσημα πλέον, θα είναι οι πρώτοι που θα μπουν σε κινητικότητα, καθώς η απαίτηση της τρόικας είναι για 4.200 δημοσίους υπαλλήλους που θα μπουν σε διαθεσιμότητα ώς τα τέλη Ιουλίου και οι υπόλοιποι 8.300 ώς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Τεχνικά Λύκεια σε «νέο ρόλο» Την απόφαση αυτή να μπει «μαχαίρι» στην Τεχνική Εκπαίδευση το υπουργείο Παιδείας τη συνοδεύει μάλιστα και με σχετικό αναλυτικό σκεπτικό. «Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι τα Επαγγελματικά και Τεχνικά Λύκεια και οι Τεχνικές Σχολές δεν επιτελούν σήμερα το ρόλο τους, αντιμετωπίζοντας σειρά στρεβλώσεων και πελατειακών σχέσεων» αναφέρει το υπουργείο, προσθέτοντας: «Γι' αυτό σχεδιάζουμε ένα Τεχνικό Λύκειο που θα μεταδίδει τις απαιτούμενες τεχνικές και επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες, παράλληλα με την καθολική εφαρμογή του θεσμού της μαθητείας και τη σύνδεση με την αγορά εργασίας, χωρίς στρεβλώσεις και επικαλύψεις με ανώτερες βαθμίδες τυπικής εκπαίδευσης ή μη τυπικής κατάρτισης». Από τους 2.500 εκπαιδευτικούς των οποίων καταργούνται οι οργανικές θέσεις, σύμφωνα με το non paper του υπουργείου Παιδείας, έχουν εξαιρεθεί εκπαιδευτικοί που έχουν οργανική θέση σε σχολεία Ειδικής Αγωγής και όσοι έχουν οργανική θέση από δεύτερη ειδικότητα. Επίσης εκπαιδευτικοί που είναι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και άτομα με αναπηρίες θα υποχρεωθούν να μεταταγούν σε διοικητικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑTags: Τεχνικό λύκειοαπολύσεις εκπαιδευτικών
Keywords
Τυχαία Θέματα