"Ξεσκονίζουν" το ίδρυμα του Γιάννου Παπαντωνίου

Πολιτική

Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης βρίσκεται το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής που ίδρυσε ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου τον Νοέμβριο του 2006, λίγους μήνες δηλαδή μετά τη διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ. Μετά τις έρευνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα που υπεγράφησαν επί υπουργίας του, στο στόχαστρο των δικαστικών Αρχών μπαίνουν οι δραστηριότητές του στον συγκεκριμένο χώρο. Οι Αρχές θα ελέγξουν φορολογικά στοιχεία από

τις δράσεις του ιδρύματος, καθώς και την προέλευση της χρηματοδότησής του.

Μάλιστα, ύστερα και από τις ελλιπείς εξηγήσεις που έδωσε ο Γ. Παπαντωνίου στην Επιτροπή Πόθεν Εσχες της Βουλής για τις αποκλίσεις που εντοπίσθηκαν στις καταθέσεις του, το ενδιαφέρον της Δικαιοσύνης φαίνεται να έχει γίνει εντονότερο.

Το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής πήρε σάρκα και οστά λίγους μήνες μετά την οριστική διαγραφή του Γ. Παπαντωνίου από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, τον Αύγουστο του 2006. Σκοπός του ήταν η δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου παραγωγής προοδευτικών ιδεών και πολιτικών που θα απαντούσαν αξιόπιστα στα σύγχρονα προβλήματα της δημόσιας ζωής.

Εκδηλώσεις και ημερίδες

Από τότε μέχρι και σήμερα το ΚΕΠΠ έχει πραγματοποιήσει πολλές έρευνες, δημόσιες εκδηλώσεις, ημερίδες και συνέδρια με σημαντικούς ομιλητές. Ανάμεσα τους και οι γείτονες του Γ. Παπαντωνίου στη Σύρο, Φρανσουά Ολάντ και Γιάννης Στουρνάρας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και πολλές άλλες πολιτικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκδηλώσεις οι οποίες στις περισσότερες των περιπτώσεων πραγματοποιήθηκαν υπό την σκέπη πληθώρας χορηγιών - κρατικών και όχι μόνο. Ποια είναι όμως τα ιδρυτικά αλλά και τα τακτικά μέλη του κέντρου ερευνών, όπως αναφέρονται στον ιστότοπό του;

Ανάμεσα στα ονόματα βρίσκεται και εκείνο του Σπύρου Τραυλού, πρώην γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και «δεξί χέρι» του Γ. Παπαντωνίου όταν εκείνος αντικατέστησε στην υπουργική καρέκλα τον Ακη Τσοχατζόπουλο.

Ο Τραυλός είναι κατηγορούμενος για το σκάνδαλο τον υποβρυχίων και ελέγχεται για τα εξοπλιστικά, ενώ παράλληλα εμπλέκεται και στο σκάνδαλο της ΗΛΠΑΠ με την αγορά των 90 τρόλεϊ.

Πρόκειται για τον άνθρωπο που, όπως δημοσίευσε η Real news την περασμένη Κυριακή, είχε βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του, μαζί με τον Σωτήρη Εμμανουήλ, στην κύρια σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων «209», με κόστος που άγγιζε τα 826 εκατ. ευρώ. Σύμβαση από την οποία, σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, είναι «στον αέρα» αντισταθμιστικά ωφελήματα ύψους 72 εκατ. ευρώ.

Ακολουθεί ο Κώστας Ζώρας, ο οποίος διατέλεσε γενικός γραμματέας Διοίκησης και Οργάνωσης του υπουργείου Εξωτερικών, την περίοδο που ο Γιάννος ήταν ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας.

Ο Κ. Ζώρας από το 1984 μέχρι το 1988 ήταν γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου. Το όνομά του είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο της εποχής. Είχε διωχθεί με την κατηγορία της πλαστογραφίας, με σκοπό την παράνομη παράταση θητείας δύο νομικών συμβούλων της Τράπεζας της Ελλάδος.

real.gr

Tags: ΠαπαντωνίουΠΑΣΟΚδικαιοσύνηδικαστικές αρχέςφορολογικά
Keywords
Τυχαία Θέματα