Η Κεντροδεξιά αναζητά ταυτότητα

Πολιτική

Πληθαίνουν οι επαφές για συγκρότηση αντιμνημονιακού-λαϊκού δεξιού πόλου, ενώ και ο Α. Σαμαράς εκτιμάται ότι θα επιχειρήσει εν ευθέτω χρόνω αμφίπλευρη διεύρυνση με ανοίγματα στη βάση Αν.Ελ.-Χρυσής Αυγής και προς το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ

Η κρίση που ξέσπασε στους Ανεξάρτητους Ελληνες φαίνεται να αποτελεί τη θρυαλλίδα

για την αναζωπύρωση της συζήτησης που διεξάγεται τους τελευταίους μήνες σχετικά με την αναδιάταξη και ανασυγκρότηση της κεντροδεξιάς παράταξης, μετά το σχίσμα με άξονα την ψήφιση των μνημονίων, η οποία λειτούργησε ως ένα πολιτικό μπινγκ μπανγκ στην παράταξη.

Οι συζητήσεις αυτές αφορούν πρωτίστως τις πρωτοβουλίες που εικάζεται ότι θα αναλάβει ο Αντώνης Σαμαράς, με στόχο την αμφίπλευρη διεύρυνση: τόσο προς «εκσυγχρονιστικές» δυνάμεις από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, με πρώτο τον Μ. Χρυσοχοΐδη, όσο και προς τη λαϊκή Δεξιά, μέρος της οποίας φιλοδοξεί να ενσωματώσει εν καιρώ, όταν η ατζέντα θα έχει φύγει από τη «μετρολογία» και τη «δοσολογία».

Το νέο πολιτικό σχήμα φιλοδοξεί να οριοθετήσει την παράταξη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή. Σύμφωνα με δηλώσεις του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Χρ. Λαζαρίδη, στη ΝΕΤ, οι συζητήσεις βρίσκονται σ” εξέλιξη, ακόμα και για το «όνομα, το οποίο θα κριθεί». Το προφίλ του νέου πολιτικού σχήματος θα είναι «φιλευρωπαϊκό» με στόχο τη συσπείρωση της χώρας για την ανάκαμψη.

Χαρακτηριστική του προβληματισμού που επικρατεί είναι και η εισήγηση του Φαήλου Κρανιδιώτη να υπάρξει άνοιγμα «προς τη βάση των ΑΝ.ΕΛΛ. και της Χρυσής Αυγής, χωρίς προσβολές ή συγκρουσιακά συνθήματα (…) προκειμένου να ανασυγκροτήσουμε την παράταξη». Μάλιστα, αναφερόμενος στην αποχώρηση Καμμένου από τη Ν.Δ., λέει ότι «σίγουρα υπάρχουν ένθεν κακείθεν ευθύνες για τη διάσπαση (…) η οποία δεν ωφελεί την πατρίδα και δευτερευόντως την παράταξη».

Οργασμός επαφών και συζητήσεων υπάρχει, όμως, και από τους αποχωρήσαντες από τους ΑΝ.ΕΛΛ., με επικεφαλής τους Κ. Μαρκόπουλο, Χ. Ζώη και Γ. Μανώλη, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος που θα εκφράζει την παραδοσιακή λαϊκή Δεξιά, με ευρωπαϊκό προφίλ.

Σύμφωνα με τους ίδιους, υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με διαγραμμένους της Ν.Δ., όπως οι Ν. Νικολόπουλος, Ν. Σταυρογιάννης, Θ. Σολδάτος και Γ. Κασαπίδης, ενώ προσδοκούν και σ” άλλες διαρροές κατά την ψήφιση του φορολογικού και των εφαρμοστικών νόμων, ώστε να συγκεντρώσουν δέκα βουλευτές και να συγκροτήσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα.

«Πρέπει να εκφραστεί το σημαντικό κομμάτι του εκλογικού σώματος που ανήκει στον πατριωτικό, αντιμνημονιακό χώρο. Συζητούμε τις περαιτέρω κινήσεις μας» δήλωσε ο Γ. Μανώλης, προβλέποντας ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νέο κύμα αποχωρήσεων από το δυναμικό των ΑΝ.ΕΛΛ.

Στο παιχνίδι συμμετέχει, φυσικά, και ο Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος τονίζει ότι κεντροδεξιός αστικός πόλος με τη Ν.Δ. «απέναντι στους μαρξιστές» μπορεί να υπάρξει μόνο «αν κάνει στην άκρη ο Αντ. Σαμαράς», ενώ σε αντίθετη περίπτωση, προκρίνει τη συγκρότηση ενός «τρίτου πόλου, μιας πρότασης συνετού αντιμνημονιακού περιεχομένου». «Παρών» δηλώνουν, επίσης, οι Στέλιος Παπαθεμελής και Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Θέση στο σκηνικό αυτό διεκδικούν και νέοι παίκτες, όπως η Κίνηση Ιδεών και Δράσης «ΠΡΑΤΤΩ», υπό τον καθηγητή Νίκο Κοτζιά, με στόχο τη συγκρότηση «ενός ριζοσπαστικού, δημοκρατικού, πατριωτικού, κοινωνικού κινήματος», αλλά και η «Ελλήνων Πολιτεία», με επικεφαλής τον πρώην αναπληρωτή γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και ιδρυτικό στέλεχος του ΛΑΟΣ Παναγιώτη Αποστόλου, η οποία επιδιώκει «ένα ελληνοκεντρικό σύστημα και ένα αντιμνημονιακό κόμμα» και βρίσκεται σ” επαφές με αρκετούς από τους υπόλοιπους «παίκτες».

Τάσος Τσακίρογλου - Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Tags: κεντροδεξιάΣαμαράςΕλεύθεροι ΈλληνεςταυτότηταΠΑΣΟΚανασυγκρότησηαναδιάταξη
Keywords
Τυχαία Θέματα