Τέλος εποχής για υψηλά επιτόκια στις καταθέσεις

Κοινωνία

Τέλος εποχής για υψηλά επιτόκια στις καταθέσεις

τράπεζες, που αναμένεται να τοποθετηθούν εντός του Ιανουαρίου./pp Arial Greek';font-size:12px;">Το κόστος από τα υψηλά επιτόκια που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες υπολογίζεται ότι ξεπερνά

τα 3 δισ. ευρώ ετησίως, διευρύνοντας τις ζημίες που καταγράφει ο τραπεζικός κλάδος λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων και προκαλώντας νέες απαιτήσεις σε κεφάλαια. Το θέμα του υπέρογκου κόστους που πληρώνουν οι τράπεζες για την προσέλκυση καταθέσεων έχει ήδη τεθεί από την τρόικα, που θεωρεί ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί συνιστά «ανωμαλία» για ένα τραπεζικό σύστημα, που συσσωρεύει ζημίες και νέες απαιτήσεις σε κεφάλαια. Η τοποθέτηση των επιτρόπων θεωρείται ότι θα είναι η στιγμή που θα σηματοδοτήσει την έναρξη της πορείας αποκλιμάκωσής τους, προκειμένου να προσεγγίσουν σταδιακά εύλογα επίπεδα. Καθοδηγούμενα από τον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών, τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων διατηρούνται σήμερα κοντά στο 5% ακόμα και για ποσά της τάξης των 10.000 ευρώ, όταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης διαμορφώνεται στο 1,60% για μεγάλα ποσά.

τράπεζες υποχώρησαν από τα 227,6 δισ. ευρώ, που ήταν στο τέλος του 2008, στα 155,2 δισ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου του 2012 και παρά το κλίμα σταθεροποίησης που φαίνεται να διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα, οι προσδοκίες για επιστροφή μεγάλων ποσών, είναι περιορισμένες. Η απροθυμία δεν συνδέεται μόνο με τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ, που δείχνει να απομακρύνεται, ή τα αυξημένα φορολογικά βάρη των πολιτών, που απομειώνουν τις καταθέσεις. Αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό με την προέλευση των χρημάτων που αυτομόλησαν, που σε αρκετές περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα αδήλωτων εισοδημάτων και φοροδιαφυγής, με συνέπεια η επιστροφή τους να θεωρείται αβέβαιη. Αν και οι έλεγχοι δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα, ο φόβος είναι διάχυτος, μετά μάλιστα και την εντολή που έχει σταλεί σε όλες τις τράπεζες για αναλυτική καταγραφή όλων των κινήσεων για ποσά άνω των 200.000 και 300.000 ευρώ από φυσικά ή νομικά πρόσωπα αντίστοιχα./pp Η εξάρτηση/pp Arial Greek';font-size:12px;">Η απόφαση της ΕΚΤ για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων και των τιτλοποιημένων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες αποτελεί βήμα προς την κατεύθυνση της μείωσης του κόστους χρήματος, που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε σημαντικές οικονομίες κλίμακος για καταθέσεις. Η σχετική απόφαση θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να αποδεσμευθούν σταδιακά από τον ELA, μέσω του οποίου έχουν δανειστεί μέχρι σήμερα περί τα 130 δισ. ευρώ, με κόστος που προσεγγίζει το 3,5%, έναντι 1% - 1,5% που είναι το μέσο κόστος δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συνεκτιμώντας και τις αυξημένες εγγυήσεις που απαιτεί η EKT. Στελέχη από τις τράπεζες υπολογίζουν τις οικονομίες κλίμακος από τη σταδιακή απαγκίστρωση από το ELA, στα 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο, εξέλιξη που θα ανοίξει τον δρόμο για την αποκλιμάκωση του κόστους χρήματος και στο εσωτερικό.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Tags: επιτόκιακαταθέσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα