Στο μικροσκόπιο η διδασκαλία της Ιστορίας

Ο υπουργός Παιδείας ετοιμάζει πρόγραμμα σπουδών από το νηπιαγωγείο ώς το λύκειο ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ Το πρώτο ενιαίο αναλυτικό πρόγραμμα για τη διδασκαλία της Ιστορίας σε όλη την εκπαίδευση, από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο, επιχειρεί να δημιουργήσει ο υπουργός Παιδείας. Ο κ. Μπαμπινιώτης χρόνια τώρα θεωρούσε πως αποτελεί μείζον πρόβλημα της εκπαίδευσης το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών στο μάθημα της Ιστορίας, ενώ ήδη υπάρχουν 42 προγράμματα σπουδών για τα υπόλοιπα διδακτικά αντικείμενα της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Για τον λόγο
αυτό συγκάλεσε χθες διευρυμένη επιτροπή καθηγητών από όλα τα ιστορικά τμήματα των πανεπιστημίων, προκειμένου να συνταχθεί με νέα δεδομένα (σύνταξη του προγράμματος και του λυκείου) το αναλυτικό πρόγραμμα Ιστορίας από το νηπιαγωγείο ώς το λύκειο.Κατά τη συζήτηση συμφωνήθηκε να μελετηθεί όλο το υπάρχον υλικό, να υπάρξει νέα συνάντηση στα τέλη Απριλίου και εντός του Ιουνίου να υποβληθούν προτάσεις από τους εκπροσώπους των ιστορικών τμημάτων, επί των οποίων θα στηριχθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της Ιστορίας στα σχολεία.
SOS από τους πρυτάνεις. Στο μεταξύ, τον κίνδυνο να οδηγηθούν σύντομα τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ σε αδυναμία λειτουργίας και να μην μπορούν να αποπληρώσουν ούτε τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, επισήμαναν χθες οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ιδρυμάτων.Σε έκτακτες συσκέψεις που οργάνωσαν, τόσο οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων όσο και οι πρόεδροι των ΤΕΙ ζήτησαν πρόσθετες οικονομικές ενισχύσεις τονίζοντας ότι μετά το Πάσχα πολλά ιδρύματα θα βρεθούν σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας. «Η Σύνοδος Πρυτάνεων τονίζει εκ νέου το αδιέξοδο λειτουργίας των πανεπιστημίων, ύστερα από το κούρεμα των λογαριασμών τους και τη μη έγκριση των προϋπολογισμών τους, με αποτέλεσμα τα πανεπιστήμια να αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και στις πλέον στοιχειώδεις ανάγκες τους, όπως η φοιτητική μέριμνα, καθώς και το εκπαιδευτικό και ερευνητικό τους έργο», αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους. Μάλιστα, για το ζήτημα του κουρέματος τα πανεπιστήμια δηλώνουν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Εξάλλου, στις 23 Απριλίου θα συνεδριάσει η επιτροπή που συνέστησε ο Γ. Μπαμπινιώτης (αποτελείται από πρυτάνεις, προέδρους ΤΕΙ και στελέχη του υπουργείου Παιδείας) που θα εξετάσει βελτιώσεις στον νόμο-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια και θα καταθέσει πόρισμα μέχρι τα μέσα Μαΐου.
Διάλογος για την αξιολόγηση. Τέλος, ο υπουργός Παιδείας ξεκινά άμεσα τον διάλογο με τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το ζήτημα της αξιολόγησής τους. Ηδη απέστειλε τις πρώτες προσκλήσεις στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες για την Πέμπτη 19 Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι λόγω των έντονων αντιδράσεων των εκπαιδευτικών στην αξιολόγηση ο κ. Μπαμπινιώτης ανέστειλε πρόσφατα την έναρξη της εφαρμογής της κατά τέσσερις μήνες, ώστε να προηγηθεί διάλογος.
Keywords
Τυχαία Θέματα