Σλοβενία: Η φτώχεια χτύπησε την «πόρτα» των παιδιών στα σχολεία



Φαινόμενα φτώχειας μεταξύ μαθητών σε σχολεία της χώρας καταγράφει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ντνέβνικ» της Λιουμπλιάνα, εφιστώντας την προσοχή της Πολιτείας. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισκέφθηκε τη χώρα το Μάρτιο και ενημερώθηκε για τη μακροοικονομική κατάσταση. Η κυβέρνηση κατήρτισε μέτρα εξοικονόμησης πόρων, ονομάζοντάς τα ‘εθνικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα\' και σε δύο μέρες θα πρέπει να πάει

στις Βρυξέλλες και να πει τι έχει πετύχει. Το επίτευγμα είναι ότι οι ιστορίες φτώχειας βγαίνουν πίσω από τους σχολικούς τοίχους και πάλι» σημειώνει χαρακτηριστικά η σλοβενική εφημερίδα.

«Παιδιά παίρνουν περισσότερες από μία φέτες ψωμί στο σχολικό γεύμα, καθώς δεν τρέφονται επαρκώς στο σπίτι. Μάλιστα, ορισμένα παιδιά δεν πηγαίνουν πλέον στο σχολείο, επειδή οι γονείς τους δεν μπορούν να πληρώσουν το κόμιστρο του λεωφορείου» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ο συντάκτης του ρεπορτάζ παροτρύνει, μάλιστα, όλους όσοι πιστεύουν ότι όλα τα παραπάνω ανάγονται στη σφαίρα της φαντασίας, να διαβάσουν συνεντεύξεις δασκάλων από τις περιοχές Ζασάβιε ή Κόροσκο, όπου χιλιάδες γονείς είναι άνεργοι. «Οι δάσκαλοι, μάλιστα, μαζεύουν οι ίδιοι χρήματα προκειμένου να βοηθήσουν τα παιδιά που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο» τονίζεται στο σχετικό δημοσίευμα.

Η «Ντνέβνικ» αναφέρει ακόμη πως η σημερινή κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν έχει μια ειδοποιό διαφορά: «Κάποτε τα παιδιά μεγάλωναν με μια ρεαλιστική προσδοκία, ότι η γνώση θα τους προσφέρει μια καλύτερη ζωή. Τώρα, η νέα γενιά των παιδιών που μεγαλώνει στη Σλοβενία θα είναι σε χειρότερη θέση από τους γονείς της, όσο σκληρά κι αν προσπαθήσει και ό,τι κι αν μάθει».

Keywords
Τυχαία Θέματα