ΑΕΙ Οικονομικό αδιέξοδο


Στην αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών που θα προκύψουν μετά τις εθνικές εκλογές προσβλέπουν πλέον οι πρυτάνεις, προκειμένου να αρθεί το οικονομικό αδιέξοδο των ιδρυμάτων τους.

Της Φιλομήλας Δημολαΐδου

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ, από την πλευρά τους, δηλώνουν αδυναμία να λειτουργήσουν τα δικά τους ιδρύματα μετά το Πάσχα.
Τις προτάσεις με τις οποίες θα προσέλθουν στη

συνεδρίαση της διευρυμένης επιτροπής που θα προτείνει βελτιώσεις για τις δυσλειτουργίες του νόμου-πλαισίου συγκεκριμενοποίησαν χθες στις συνόδους τους οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ. Σε γενικές γραμμές οι προτάσεις των δύο πλευρών έχουν πολλά κοινά στοιχεία, γι’ αυτό και υπήρξε μια καταρχήν συνεννόηση μεταξύ τους σχετικά με το πώς θα μπορέσουν να τις προωθήσουν καλύτερα στον επερχόμενο διάλογο, ο οποίος αναμένεται να αρχίσει στις 23 Απριλίου και να ολοκληρωθεί στις 15 Μαΐου.
«Η σύνοδος ουδέποτε αρνήθηκε τον διάλογο. Απλώς δεν κατέστη δυνατό να τον εξασφαλίσει με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Τώρα που τους ζητήθηκε να συμμετάσχουν στην ομάδα εργασίας, οι πρυτάνεις θα είναι παρόντες με τις προτάσεις που επεξεργάστηκαν. Ευελπιστούμε το νέο πολιτικό σκηνικό να ξεφύγει από τις αγκυλώσεις του σημερινού συστήματος και να δεχτεί τις βελτιώσεις του νόμου για το καλό του πανεπιστημίου, της παιδείας και του δημόσιου συμφέροντος», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος. Άλλωστε, σε μεγάλο βαθμό υιοθετήθηκαν από τη σύνοδο οι προτάσεις του ιδρύματος, οι οποίες αφορούν:
1) Την αλλαγή αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου Διοίκησης, το οποίο θα έχει μόνο εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο.
2) Τα πανεπιστημιακά όργανα (πρύτανης, αναπληρωτής πρύτανης και κοσμήτορας) να εκλέγονται από τη βάση με μικρή συμμετοχή φοιτητών.
3) Την επαναφορά της ακαδημαϊκής δομής (τομέας - τμήμα).
4) Την εξασφάλιση δημόσιας χρηματοδότησης για τη φοιτητική μέριμνα.
5) Την αποσύνδεση χρηματοδότησης από την αξιολόγηση.
6) Τα ΝΠΙΔ (επιτροπή ερευνών και εταιρεία αξιοποίησης της περιουσίας) να ελέγχονται από τη σύγκλητο.
Στο ίδιο πνεύμα είναι και οι προτάσεις των προέδρων των ΤΕΙ, οι οποίοι διαμαρτύρονται επίσης γιατί δεν είναι αναλογική η συμμετοχή των πρυτάνεων και των προέδρων στην ομάδα εργασίας Μπαμπινιώτη.

Χρήματα τώρα
Οι διοικήσεις των ΤΕΙ δηλώνουν ότι δεν τους ικανοποιούν τα δωδεκατημόρια που έχουν σταλεί στα ιδρύματα γι’ αυτό και ζητούν να τους δοθεί η δυνατότητα να εγκρίνουν μόνοι τους τους φετινούς προϋπολογισμούς, κάτι φυσικά που χρειάζεται τροπολογία (σ.σ. ήδη έχει απορριφθεί). «Αν θέλουμε να κάνουμε διαγωνισμούς για τη σίτιση, τη φύλαξη και την καθαριότητα, δεν μπορούμε, γιατί δεν έχουμε το σύνολο της χρηματοδότησης και τους αντίστοιχους κωδικούς. Σε πολλά ιδρύματα οι συμβάσεις τελειώνουν», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΑΤΕΙΘ Παύλος Καρακολτσίδης, προσθέτοντας πως μετά το Πάσχα τα ΤΕΙ θα αδυνατούν να λειτουργήσουν αν δεν φτάσουν και άλλα χρήματα.
Για τους πρυτάνεις η χρηματοδότηση από

Keywords
Τυχαία Θέματα