Σπόντες και αλληλοκαρφώματα με το βλέμμα στις κάλπες

Tweet

Προσπάθεια εμφάνισης «διαχωριστικών γραμμών» από τα κόμματα της αστικής διαχείρισης, για να κρυφτεί το κοινό στρατηγικό τους πλαίσιο

Συνεχίζονται οι διεργασίες στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης, οξύνσεις και αντιθέσεις, ανούσιες για τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα, που αφορούν στις εσωτερικές τους ισορροπίες, το μεταξύ τους συσχετισμό δυνάμεων έως και ξεκαθάρισμα λογαριασμών, με βασικό ζητούμενο το ποιες δυνάμεις της αστικής διαχείρισης θα έχουν το πάνω χέρι στην παραπέρα προώθηση των νέων αντιλαϊκών μέτρων, στη βάση των συμφερόντων

του μεγάλου κεφαλαίου και της πολιτικής του ευρωμονόδρομου.

Σε αυτό το πλαίσιο, για σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο, προκειμένου υποτίθεται να χαράξουν μία κοινή γραμμή πλεύσης για το πώς θα προχωρήσουν τα παζάρια με την τρόικα. Η συνάντηση κλείστηκε μετά από συνεχείς αναβολές και έρχεται στον απόηχο ενδοκυβερνητικών τριβών για το ποιος από τους δύο, ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, έχει το ...δικαίωμα να εμφανίζεται ως η «δημοκρατική παράταξη», με δεδομένη την προσπάθεια του Αντ. Σαμαρά για «αμφίπλευρη διεύρυνση» του ακροατηρίου της ΝΔ, απευθυνόμενος και προς πιο «κεντρώους» ψηφοφόρους, έχοντας το βλέμμα στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

«Υπήρξε μια απόλυτα φυσιολογική -κατά την γνώμη μου- ένταση (σ.σ. από πλευράς ΠΑΣΟΚ), διότι οι αναφορές του πρωθυπουργού ήταν λογικό να απαντηθούν», δήλωσε σχετικά ο στενός συνεργάτης του Ευ. Βενιζέλου, Χρ. Πρωτόπαππας, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84». Συνέχισε, περιγράφοντας ουσιαστικά φόβους της παράταξής του: «Μην έχει κανείς την αίσθηση ότι θα διαγουμίσει το ΠΑΣΟΚ σε πιθανές εκλογές. Ξέρω τι λέω. Μην έχει κανείς την αίσθηση ότι μπορεί να μπλέξει το ΠΑΣΟΚ σε γρανάζια μιας πόλωσης και να το διαγουμίσει σε πιθανές εκλογές. Αυτό δεν θα γίνει. Το ΠΑΣΟΚ ξέρει πώς θα αντιδράσει και με ποιο τρόπο θα χαράξει τη δική του γραμμή, σε οποιαδήποτε πολιτική εξέλιξη υπάρχει. Συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση για λόγους εθνικής ευθύνης και ανάγκης. Δεν ταυτιστήκαμε με κανέναν», συμπλήρωσε, επιχειρώντας να εμφανίσει διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ, με την οποία βρίσκονται σε συγκυβέρνηση ήδη από τα τέλη του 2011, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοικτό κάθε ενδεχόμενο για άλλες μετεκλογικές συνεργασίες, και με τον ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση του κοινού στρατηγικού πλαισίου που μοιράζονται όλα τα κόμματα της αστικής διαχείρισης.

Στο μεταξύ, την αντίδραση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Α. Παπαμιμίκου, προκάλεσαν οι δηλώσεις του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα (προέρχεται από τη ΝΔ, αλλά δεν στηρίχτηκε από αυτήν η υποψηφιότητά του για την περιφέρεια), ο οποίος τάχθηκε υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και να μη χρειαστεί να προσφύγει η χώρα σε εκλογές, ακόμα και αν χρειαστεί αλλαγή πρωθυπουργού.

Θέλοντας να τερματίσει τη συζήτηση αυτή, και συνάμα κάθε αμφισβήτηση του Αντ. Σαμαρά, ο Παπαμιμίκος, είπε: «Μιλάει για σενάρια σταθερότητας, αλλά ουσιαστικά εισηγείται σενάρια ανωμαλίας. Δεν εκτιμά ότι ο Αντώνης Σαμαράς πήρε τη χώρα από την άκρη του γκρεμού, την κράτησε όρθια, την βγάζει από τα μνημόνια -και αυτό φαίνεται- και από την κρίση. Και η πορεία αυτή δεν μπορεί να ανακοπεί σε καμιά περίπτωση. Αυτά τα σενάρια τα προωθούν κύκλοι ανωμαλίας και κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωσε. Παράλληλα, κατηγόρησε τον Απ. Τζιτζικώστα, επειδή δεν παραβρέθηκε στην εκδήλωση της ΝΔ το Σάββατο για τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της.

rizospastis.gr

Tags: συγκυβέρνηση Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα