Σύλλογος ΠΕ Σερρών: Σχετικά με τη μεταφορά των μαθητών

Tweet

Σέρρες 30-9-2014

Φ. ΕΞ/198

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ

ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

«Ο Εμμ. Παπάς»

Κ.Σταμούλη 13Α

621 22 Σέρρες

ΤΗΛ: 23210 – 26158

FAX: 23210- 24375

[email protected]

ΠΡΟΣ: ΔΗΜΟΤΙΚΑ

ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

Ν. ΣΕΡΡΩΝ

ΔΟΕ, ΜΜΕ,Π.Ε. ΣΕΡΡΩΝ

ΘΕΜΑ:«Μεταφορά μαθητών»

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Σερρών «Ο Εμμανουήλ Παπάς» σε συνεδρίαση

του στις 22-9-2014 ασχολήθηκε με το παραπάνω θέμα και ομόφωνα αποφάσισε τα παρακάτω:

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξηγήσει κανείς στους εκατοντάδες μαθητές Π.Ε.(νηπιαγωγείου , δημοτικού) της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών γιατί το κράτος δεν μπορεί τελικά να τους παράσχει τα αυτονόητα όπως τη δωρεάν μεταφορά τους στο σχολείο, σε συνθήκες ανθρώπινες, παιδαγωγικές και ασφαλείς μιας και πρόκειται για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών. Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και γενικότερα η εκπαίδευση γίνονται θύματα ατέρμονων συζητήσεων και πολύωρων συσκέψεων που δεν καταλήγουν σε λύση. Με θύματα κάθε φορά τα ίδια: τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Σερρών «Ο Εμμανουήλ Παπάς» επισημαίνει τα κυριότερα προβλήματα που έχουν προκύψει στο σύνολο των μεταφερόμενων μαθητών στην Π.Ε. Σερρών και ζητούν άμεσα λύση .

Καθυστέρηση δύο ωρών και πλέον κατά την αποχώρηση των μαθητών από τις σχολικές μονάδες. Οι μεταφερόμενοι μαθητές νηπιαγωγείου , Α και Β τάξης σχολούν και αποχωρούν από το σχολείο έως και στις 12.30μ.μ. .Είναι απαράδεκτο ειδικά γι αυτούς τους μαθητές να παραμένουν στο σχολείο για άλλες 2 ώρες περίπου χωρίς αντικείμενο .Τουλάχιστον θα έπρεπε να γίνει κατανοητό ότι λόγω του μικρού της ηλικίας τους ο νομοθέτης προέβλεψε οι μαθητές αυτοί να σχολάνε νωρίτερα για να μην καταπονούνται περιττά και αχρείαστα στο σχολείο ή στους δρόμους. Δυστυχώς από τις μέχρι τώρα δηλώσεις της Π.Ε. Σερρών δεν προβλέπεται να αλλάξει αυτό και να προστεθεί σύμφωνα με το γράμμα του νόμου και δεύτερο δρομολόγιο αποχώρησης για τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία την ώρα αποχώρησης των μικρών μαθητών (12.30μ.μ.) παρά μόνο το ένα και μοναδικό δρομολόγιο δυο ώρες μετά το σχόλασμα.Στα υποτιθέμενα αμιγώς μαθητικά δρομολόγια επιβιβάζονται μαθητές νηπιαγωγείου ,δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου αλλά και εξωσχολικοί.Δεν υπάρχει συνοδός όπως προβλέπεται κατά την μεταφορά των μικρών μαθητών με αποτέλεσμα σπανίως να τηρούνται τα μέτρα ασφαλούς μεταφοράς τους.Τα λεωφορεία δεν παραλαμβάνουν τους μαθητές από την είσοδο του σχολείου αλλά από στάσεις που βρίσκονται κάποιες φορές αρκετά μακριά και σε χώρους δίχως κανενός είδους προφύλαξη από τις καιρικές συνθήκες και εύλογα αναρωτιέται κανείς τι θα γίνει το χειμώνα.Καταστρατηγείται κατάφορα το διδακτικό και εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών οι οποίοι αναγκάζονται να παραμένουν στις σχολικές μονάδες κάνοντας παιδοφύλαξη.Σε σχολικές μονάδες που δεν λειτούργει «πρωινή ζώνη» τα πρωινά λεωφορεία φτάνουν σχεδόν μια ώρα νωρίτερα.Για σχολικές μονάδες είτε απομακρυσμένες είτε γιατί δεν υπάρχει γραμμή να εξυπηρετεί την μεταφορά μαθητών με υπεραστική ή αστική συγκοινωνία δεν κυκλοφορούν ακόμη ταξί και συγκεκριμένα : Από και προς το ειδικό σχολείο Σερρών αλλά και νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο με μαθητή με προβλήματα όρασης, κινητική και νοητική στέρηση αλλά και μαθητή με τύφλωση.

Όλα αυτά διαδραματίζονται τη στιγμή που το Υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο για μεταρρυθμίσεις, για αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων, επιχειρώντας να πείσει την κοινωνία ότι στοχεύει στην αναβάθμιση της ποιότητας της δημόσιας εκπαίδευσης. Μα την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχεται στα ελληνόπουλα τη δείχνει ανάγλυφα η σημερινή πραγματικότητα. Η οποία θέτει από μόνη της και το ερώτημα:

Από ποιους πρέπει να αρχίσει η αξιολόγηση;

Γιατί, το γεγονός ότι τάχα η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα αναβαθμίσει την ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης ακούγεται κωμικοτραγικό, όταν το κράτος αδυνατεί να καλύψει το πιο βασικό: τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών προς και από τα σχολεία τους σε συνθήκες ασφάλειας, ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου ζήτα από το Δ.Σ. της ΔΟΕ, το ΥΠΑΙΘ, το Υπουργείο Εσωτερικών, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών αλλά και όσους έχουν την αρμοδιότητα και την ευθύνη να δείξουν εμπράκτως ότι σέβονται την εκπαιδευτική διαδικασία και να δώσουν αμέσως λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών – είτε αυτό απαιτεί την ψήφιση κάποιας τροπολογίας είτε απαιτεί οποιαδήποτε άλλη νομοθετική ρύθμιση. Κανένα γραφειοκρατικό κώλυμα δεν μπορεί να στέκεται εμπόδιο στην εκπαίδευση των παιδιών μας. Εδώ το Δ.Σ. του Συλλόγου δεν πρόκειται να κάνει καμία απολύτως «έκπτωση».

Τέλος καλεί την Ομοσπονδία και Ένωση γονέων Σερρών, την ΕΛΜΕ Σερρών, και το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Σερρών σε κοινή συνέντευξη τύπου στο γραφείο του Συλλόγου(Κ. Σταμούλη 13α) την Παρασκευή 3-10-2014 στις 11:00 π.μ. ώστε να αναδειχθεί το θέμα και στην συνέχεια σε κοινή παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Στρίκας Κων/νος Στεφάνου Πασχάλης

Tags: Σύλλογος ΠΕ Σερρώνμεταφορά μαθητών Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα