Σεισμός- Συμβουλές Επιβίωσης

Tweet

Το πλέον βασικό όλων είναι να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Ο πανικός, τις περισσότερες φορές, αποτελεί αιτία σοβαρών τραυματισμών- ακόμα και θανάτου!

Σε κλειστό χώρο

Μετακινούμαστε προς το πλησιέστερο ασφαλές μέρος και παραμένουμε εκεί μέχρι να σταματήσει η δόνηση. Αναζητούμε τραπέζι ή γραφείο ή κάτι στο οποίο μπορείτε να καλυφθούμε με ασφάλεια. Αν δεν υπάρχει τραπέζι ή γραφείο κοντά, καλύπτουμε το πρόσωπο και το κεφάλι με τα χέρια και κουρνιάζουμε σε μια γωνία εσωτερικά του κτηρίου. Μένουμε μακρυά από γυαλιά, παράθυρα,

εξωτερικές πόρτες, τοίχους, και από οτιδήποτε που θα μπορούσε να πέσει, όπως π.χ. φωτιστικά και έπιπλα. Δε χρησιμοποιούμε ανελκυστήρες. Σε καμμία περίπτωση δεν επιχειρούμε να βγούμε από το κτήριο κατά τη διάρκεια της δόνησης.

Σε εξωτερικό χώρο

Παραμένουμε έξω μέχρι να σταματήσει η δόνηση. Απομακρυνόμαστε από κτήρια, οδικό φωτισμό και καλώδια. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει ακριβώς έξω από τα κτήρια, στις εξόδους και κοντά στους εξωτερικούς τοίχους.

Σε κινούμενο όχημα

Ακινητοποιούμε το όχημα- το συντομότερο δυνατό- με ασφάλεια. Δε σταματάμε κοντά ή κάτω από κτίρια, δέντρα, οδογέφυρες ή καλώδια. Προχωράμε προσεκτικά όταν σιγουρευτούμε ότι ο σεισμός σταμάτησε. Δεν επιλέγουμε δρόμους, γέφυρες ή ράμπες που θα μπορούσαν να έχουν καταστραφεί από το σεισμό.

Παγιδευμένος κάτω από συντρίμμια

Δεν ανάβουμε σπίρτο

Δεν μετακινούμαστε

Φροντίζουμε να μη δημιουργήσουμε ή σηκώσουμε σκόνη.

Καλύπτουμε το στόμα μας με ένα μαντήλι ή με κάποιο ρούχο μας

Χτυπάμε ένα σωλήνα ή τοίχο, προκειμένου να μας ακούσουν/ εντοπίσουν οι διασώστες

Το να φωνάξουμε θα πρέπει να είναι η τελευταία μας επιλογή, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να εισπνεύσουμε επικίνδυνες ποσότητες σκόνης

Μετά από σεισμό

Μετά τους σεισμούς, πάντα ακολουθούν μετασεισμοί. Οι μετασεισμοί, συνήθως είναι μικρότερης έντασης αλλά μπορούν και αυτοί να αποβούν πολύ επικίνδυνοι. Αφού βεβαιωθούμε ότι είναι ασφαλές να μετακινηθούμε (ελέγχοντας το γύρω χώρο), βγαίνουμε από το κτήριο. Βοηθάμε τυχόν τραυματίες ή εγκλωβισμένους. Δεν μετακινούμε σοβαρά τραυματισμένους, εκτός αν κινδυνεύουν άμεσα να πάθουν περαιτέρω ζημία και σβήνουμε μικρές πυρκαγιές. Σε παράκτιες περιοχές ενδέχεται να προκληθεί τσουνάμι, οπότε αποφεύγουμε τις παραλίες και εν γένει τη θάλασσα. Μένουμε μακριά από κατεστραμμένες περιοχές και επιστρέφουμε στο σπίτι μας μόνο όταν οι αρχές κρίνουν ότι αυτό είναι ασφαλές. Προσέχουμε ιδιαίτερα στην οδήγηση και αναμένουμε διακοπές ηλεκτροδότησης- σβήσιμο ηλεκτρικού σηματοδότη.

Πηγή: koutipandoras.gr

Tags: σεισμόςσυμβουλές Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα