Σχόλιο στη δήλωση της κας Υπουργού για τις επαναληπτικές εξετάσεις των ΕΠΑΛ, του Σχολικού Συμβούλου Ιωάννη Καραγιάννη

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;}

Με αφορμή την δήλωση της Υπουργού Παιδείας ,Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων σε σχέση με την μη πρόβλεψη του νόμου για επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ΕΠΑ.Λ. θα ήθελα να παρατηρήσω τα εξής:

1. Πράγματι στον ιδρυτικό

Νόμο των ΕΠΑ.Λ. δεν προβλέπεται η διενέργεια επαναληπτικών εξετάσεων,αν και από τότε (το 2009) έχουν ψηφιστεί αρκετές τροποποιήσεις για την αξιολόγηση μαθητών κ.α. χωρίς να θιγεί το τόσο σοβαρό αυτό θέμα.

2. Δεν είναι απολύτως σωστό ότι ο λόγος για τον οποίο δεν προβλέπονται επαναληπτικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΕΠΑ.Λ. είναι ότι για αυτούς η διαδικασία απόκτησης απολυτηρίου τίτλου είναι μέσα από ενδοσχολικές εξετάσεις ενώ για τα ΓΕΛ η διαδικασία αυτή περνάει μέσα από την συμμετοχή των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις. Αυτό
ίσχυε με τον ιδρυτικό νόμο των ΓΕΛ όμως ο νόμος 3966 δίνει την δυνατότητα και στους μαθητές των ΓΕΛ να αποκτήσουν απολυτήριο τίτλο χωρίς την συμμετοχή τους σε πανελλήνιες εξετάσεις συμμετέχοντας μόνο στις εξετάσεις ενδοσχολικού επιπέδου. Παραθέτω παρακάτω απόσπασμα του Νόμου αυτού:
\"Σύμφωνα με την παρ. 12 του άρθρου 59 του Ν.3966 (ΦΕΚ118Α΄/24-5-2011), « Μαθητές της τελευταίας τάξης των Ημερήσιων Γενικών Λυκείων από το σχολικό έτος 2010−2011, προκειμένου να αποκτήσουν το απολυτήριο Γενικού Λυκείου χωρίς να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του έτους αποφοίτησής τους μπορούν μετά από αίτησή τους που κατατίθεται στο οικείο Λύκειο, να εξετάζονται γραπτώς σε επίπεδο σχολικής μονάδας σε όλα τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα της τελευταίας τάξης του Γενικού Λυκείου σε θέματα που ορίζονται από τον οικείο Σύλλογο Διδασκόντων. Για τη διαδικασία αξιολόγησης των ανωτέρω ενδοσχολικά εξεταζόμενων μαθημάτων εφαρμόζονται οι αντίστοιχες διατάξεις του π.δ. 60/2006 (Α΄ 65).
Στους αποφοίτους της παραγράφου αυτής χορηγείται απολυτήριο στο σώμα του οποίου αναγράφεται ότι χορηγήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας. Όσοι αποκτούν απολυτήριο Ημερήσιου Γενικού Λυκείου, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας παραγράφου, μπορούν να αποκτήσουν δικαίωμα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εφόσον λάβουν μέρος στις γραπτές εξετάσεις των μαθημάτων της τελευταίας τάξης των ημερήσιων Γενικών Λυκείων που εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο, οποιοδήποτε άλλο έτος εκτός από αυτό της αποφοίτησής τους. Οι διατάξεις της περίπτωσης ii του εδαφίου α΄ της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του ν. 2525/1997 (Α΄ 188), όπως αντικαταστάθηκαν με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 του Ν.2909/2001 (ΦΕΚ Α΄90), οι οποίες αφορούν στη διαδικασία απόκτησης της βεβαίωσης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εφαρμόζονται και στην περίπτωση αυτή.»

3. Παραβιάζει κάθε κανόνα δικαίου η παραπάνω διάκριση και είναι νομικά αίολη αλλά και προσβάλεται η αντιμετώπιση της άνισης μεταχείρισης.

4. Είναι σωστή η παρατήρηση της κας Υπουργού σχετικά με το ότ

Keywords
Τυχαία Θέματα