Πρόταση για τη βαθμολόγηση του Γ θέματος στη Φυσική, του Μιχάλη Πετρόπουλου

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;}Πρόταση για τη βαθμολόγηση του Γ΄ θέματος στη Φυσική
Του Μιχάλη Πετρόπουλου
Με τη ψυχολογία των μαθητών στον πυθμένα των ωκεανών, τη σωματική και πνευματική κόπωση στα ουράνια, πρέπει για το καλό των παιδιών να συζητήσουμε ήρεμα πώς μπορεί να ξεπεραστεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο.
Προτείνουμε το εξής:
• Το υπουργείο παιδείας
να αναιρέσει τη βεβιασμένη απόφαση για ακύρωση του ερωτήματος Γ4. Ας μην σταθεί σε ανόητα θέματα εγωισμών, όλοι κάνουμε λάθη, ιδίως υπό καθεστώς πίεσης και βιασύνης. Εξάλλου, είναι μέγιστο δείγμα ωριμότητας και πολιτισμού η αναγνώριση μιας λανθασμένης απόφασης και η αναίρεσή της. Είναι μία ελάχιστη αποζημίωση, αν και ήδη έχει προκληθεί τεράστια φθορά σε πολλά παιδιά, προς αυτούς που δεν φυγομάχησαν.
• Η Ε.Ε.Φ. να πάψει τις γλωσσικές ακρότητες των ανακοινώσεών της, που δεν συνάδουν σε επιστημονική ένωση και να μην πανηγυρίζει ότι βρήκε λάθος στο θέμα. Απλώς, κομίζει γλαύκας εις Αθήνας.
• Η Ε.Ε.Φ. να λειτουργήσει με νηφαλιότητα και να μελετήσει όλες τις δυνατές λύσεις, σε ένα θέμα που παρουσιάζει ατέλεια στη διατύπωση. Οι δυνατές αυτές λύσεις να αποσταλούν στα βαθμολογικά κέντρα, προς ενημέρωση όλων των βαθμολογητών.
• Οι λύσεις των υποψηφίων, εφόσον έχουν τη στοιχειώδη επιστημονική τεκμηρίωση, όπως αναφέρεται ρητά και στις εκφωνήσεις που δίνονται στους διαγωνιζόμενους, γίνονται αποδεκτές και ο μαθητής ανταμείβεται ανάλογα προς την προσπάθειά του. Ειδάλλως, τι θα πούμε σε μαθητές, που έδωσαν πολύτιμο χρόνο και πνευματικό κόπο, δίνοντας εξαιρετικές (ακόμα και πρωτότυπες) απαντήσεις; Οι μαθητές αυτοί, μάλλον, αποδεικνύονται ωριμότεροι από πολλούς βιαστικούς «καθηγητές» της Ε.Ε.Φ., οι οποίοι, λέει, αιφνιδιάστηκαν από το πλήθος των μαθητών που απάντησαν, τελικά, στο ατελές ερώτημα. Σχετικά, μπορεί ο ενδιαφερόμενος να διαβάσει τις ώριμες και νηφάλιες ανακοινώσεις των τοπικών συλλόγων φυσικών (κυρίως από τη Βόρειο Ελλάδα), οι οποίες αποδεικνύονται αρκετά πιο υπεύθυνες από την κεντρική τους ηγεσία.
• Η βαθμολόγηση των μαθητών, έτσι, να επιστρέψει πραγματικά στην κλίμακα του 100, ώστε να αποφευχθεί η αλλοίωση των αποτελεσμάτων, που θα δημιουργήσει τεράστια περιθώρια νομικών προσφυγών από τους θιγόμενους και κατά συνέπεια να έχουμε μία εξεταστική περίοδο στον αέρα.
Μετά το πέρας της ατυχούς αυτής περιόδου, να συζητήσουμε ήρεμα τα αδιέξοδα στα οποία έχει φθάσει αυτό το σύστημα και να δούμε πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε, προσωρινά, μέχρι την οριστική αλλαγή του. Τα κείμενα των Γ. Πλατάρου και Χ. Κυργιάκη, στη φιλόξενη ιστοσελίδα του alfavita, είναι μια εξαιρετική βάση διαλόγου.
Keywords
Τυχαία Θέματα