Ανατομία του θέματος Δ των Πανελληνίων εξετάσεων 2012 της Φυσικής Γενικής Παιδείας, του Στέλιου Χατζηθεοδωρίδη

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;}

Ανατομία του θέματος Δ των Πανελληνίων εξετάσεων 2012 της Φυσικής Γενικής Παιδείας.
Μέτρηση ποιότητας.


Οι Πανελλήνιες εξετάσεις στην Ελλάδα είναι ο μοναδικός τρόπος εισόδου των νέων
στον κόσμο των Πανεπιστημίων, όπου, θεωρητικά τουλάχιστον, θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε ουσιαστικότερη επαφή με τον κόσμο των επιστημών και της επιστημονικής δημιουργίας.
Με αυτές, εξαιρετικής ποιότητας μαθητές μετά από σκληρή προετοιμασία προσπαθούν, μέσα σε τρεις ώρες (για καθένα από τα αντικείμενα εξέτασης) να αναδείξουν και να αποδείξουν τις δυνατότητές τους, ώστε να προχωρήσουν στο επόμενο σκαλί της εκπαίδευσης, σε θέσεις που από τώρα τις ονειρεύονται και από τις οποίες πιστεύουν πως θα εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους και , κάποιοι από αυτούς , πως θα μεγαλουργήσουν.
Εμείς οι καθηγητές τους, λοιπόν, πρέπει να βρούμε τον τρόπο να τους αξιολογήσουμε και να τους κατατάξουμε σύμφωνα με διαφανή κριτήρια, στα πλαίσια μιας πολυσύνθετης εξεταστικής διαδικασίας η οποία, παρά τις όποιες αδυναμίες της, διασφαλίζει το αδιάβλητο και προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους υποψηφίους.
Το τελευταίο πράγμα που θα περίμενε κανείς είναι εμείς, οι καθηγητές των μαθητών αυτών, να αδυνατούμε να επιτελέσουμε το αξιολογικό μας έργο, τη στιγμή μάλιστα που εμείς οι ίδιοι διδάσκουμε τους μαθητές αυτούς και τους προετοιμάζουμε για τις συγκεκριμένες εξετάσεις. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι έχουμε δυσκολίες να ανταποκριθούμε στο έργο αυτό, εφόσον στα θέματα των εξετάσεων εμφανίζονται με μεγάλη συχνότητα επιστημονικά λάθη.
Σίγουρα κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα εμπεριέχει την πιθανότητα σφάλματος. Για το λόγο αυτό η παραγωγή ενός εξεταστικού φύλλου, που απευθύνεται σε χιλιάδες μαθητές, δεν είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας ενός ειδήμονα καθηγητή, αλλά μιας πολυπληθούς επιτροπής της οποίας τα μέλη πρέπει να συνεργαστούν για ένα κοινό στόχο. Φαίνεται εντούτοις πως στη διαδικασία σύνταξης των φύλλων αυτών υπάρχει ένα στοιχείο το οποίο αδυνατεί να περιορίσει την πολύ μεγάλη συχνότητα εμφάνισης σημαντικών λαθών. Το στοιχείο αυτό, το οποίο, κατά την άποψή μου, είναι σχετικό με την ποιότητα, πρέπει επιτέλους να εντοπιστεί.
Δείτε, στο συνημμένο κείμενο, το εγχείρημά μου για την ανατομία του τέταρτου θέματος Φυσικής Γενικής Παιδείας των φετινών (2012) Πανελληνίων εξετάσεων. Πιστεύω ότι μπορώ να σας πείσω ότι πράγματι το κύριο πρόβλημά μας είναι θέμα ποιότητας. Στέλιος Χατζηθεοδωρίδης
Φυσικός στο
Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Αναβρύτων
Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα