Ποιος ανοίγει το θέμα των ομαδικών απολύσεων, η περίπτωση της ΑΓΕΤ Ηρακλής

Κοινωνία

Του Χρήστου Κωστόπουλου

Την κρίση ως ευκαιρία βλέπουν αρκετές μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα, καθώς όλο και περισσότερο προβάλουν τις προϋποθέσεις της οικονομικής ανάπτυξης σε βάρος των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Είναι αυτές που ανοίγουν τα ζητήματα απολύσεων και ελαστικοποίησης στον ιδιωτικό τομέα, αυτές για λογαριασμό των οποίων εκπονούνται τα προγράμματα μαθητείας του ΟΑΕΔ, με αντάλλαγμα τη σταθερή και μόνιμη δουλειά.

Η περίπτωση της ΑΓΕΤ Ηρακλής

είναι χαρακτηριστική σε σχέση με το πόσο εξόφθαλμα ζητούν επιχειρήσεις την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Η ΑΓΕΤ Ηρακλής, προχθές προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητώντας την ακύρωση της Απόφασης του υπουργείου Εργασίας με την οποία δεν εγκρίθηκαν οι ομαδικές απολύσεις 229 εργαζομένων στο εργοστάσιο της Χαλκίδας.

Βάσει της προσφυγής της εταιρείας, η άρνηση του υπουργού Εργασίας να εγκρίνει τις ομαδικές απολύσεις 229 εργαζομένων είναι αντίθετη στο Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Να σημειωθεί ότι, το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου η εταιρεία αποφάσισε την οριστική διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου της Χαλκίδας εξαιτίας της σημαντικής μείωσης του κύκλου εργασιών του.

Το θέμα άνοιξε με τις δηλώσεις του κ. Τραά χθές στο πλαίσιο ημερίδας για την κρίση της απασχόλησης, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που έγινε στην Αθήνα, και αναμένεται πλέον να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την Τρόικα, στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης.

Ανοικτό είναι πλέον και το θέμα του κατώτατου μισθού και της περαιτέρω μείωσής του, αλλά και του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων, καθώς ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, από το βήμα του ίδιου συνεδρίου του ILO, ζήτησε την αναπροσαρμογή ολόκληρου του πλαισίου της εθνικής σύμβασης εργασίας, επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση για το ΣΕΒ δεν υπάρχει λόγος συζήτησης.



Tags: ΑΓΕΤ ΗρακλήςαπολύσειςΧρήστος Κωστόπουλος
Keywords
Τυχαία Θέματα