Δραματική μείωση των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα στην ΕΕ

11:15 26/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο καταδεικνύει ότι έχει μειωθεί δραματικά ο αριθμός των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα στην ΕΕ τις τελευταίες δεκαετίες και αυτό χάρη στην ύπαρξη σκευασμάτων για μείωση της χοληστερόλης, αλλά και στις εκστρατείες που αναλαμβάνονται εναντίον του καπνίσματος και άλλων βλαβερών συνηθειών.

Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ ο αριθμός των θανάτων από καρδιοαγγειακά νοσήματα έχει μειωθεί ακόμη και στο ήμισυ από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80. Την ίδια ώρα όμως οι παθήσεις της καρδιάς που οδηγούν σε ανακοπές και εγκεφαλικά παραμένουν

η πρώτη αιτία θανάτου στην ΕΕ, ενώ υψηλά είναι και τα ποσοστά των ατόμων που πάσχουν από παχυσαρκία και διαβήτη.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι καρδιαγγειακές παθήσεις σκοτώνουν κάθε χρόνο 17 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου εξέτασε περιστατικά από το 1980 έως και το 2009 σε διάφορες ηλικιακές ομάδες και κατέδειξε ότι σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ υπήρξε σημαντική μείωση των θανάτων. Οι χώρες στις οποίες καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης των θανάτων από τις καρδιακές παθήσεις είναι η Βρετανία, η Δανία, η Μάλτα, η Ολλανδία και η Σουηδία. Στη Ρουμανία υπήρξε μικρή μείωση των θανάτων ανάμεσα στους άνδρες.

Ο επικεφαλής της μελέτης δήλωσε ότι η παχυσαρκία και ο διαβήτης είναι οι πρώτες αιτίες που οδηγούν σε καρδιαγγειακές παθήσεις στο σύγχρονο κόσμο, χαρακτηρίζοντάς τις ωρολογιακή βόμβα.

Keywords
Τυχαία Θέματα