Ακόμη ευκολότερες απολύσεις ζητεί το Δ.Ν.Τ

Πολιτική

Στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων - με έμφαση τις αγορές υπηρεσιών και προϊόντων – καθώς και την “απλοποίηση των διαδικασιών εισόδου και εξόδου από την αγορά εργασίας” (δηλαδή ακόμη πιο εύκολες προσλήψεις και απολύσεις) εστίασε ο επικεφαλής του γραφείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα, Μποπ Τραα.

Στο πλαίσιο ημερίδας για την κρίση της απασχόλησης, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας που έγινε στην Αθήνα, μπήκαν οι

βασικές κατευθύνσεις πάνω στις οποίες και η τροϊκα αναμένεται να συζητήσει με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και των άλλων υπουργείων.

Νωρίτερα τόσο στην συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής όσο και στην ημερίδα του Δ.Γ.Ε ο Επίτροπος της Ε.Ε για την Απασχόληση László Andor ζήτησε να ενεργοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση την “εγγύηση” ότι οι νέοι ηλικίας έως 25ετών θα έχουν μια “καλής ποιότητας” προσφορά απασχόλησης, εκπαίδευσης, μαθητείας ή πρακτικής άσκησης εντός 4 μηνών από το τέλος της σχολικής τους ζωής ή από τη στιγμή που μένουν άνεργοι”.

Στο ίδιο πλαίσιο απάντησε και ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης ο οποίος αντί για σταθερή δουλειά τους διαβεβαίωσε οτι: “Θα εφαρμόσουμε ακόμη πιο διευρυμένο πρόγραμμα για 120.000 νέους ηλικίας έως 29 ετών” προαναγγέλλοντας αλλαγές στον ΟΑΕΔ και στο σύστημα μαθητείας καθώς και την υλοποίηση προγραμμάτων και για άλλες κατηγορίες ανέργων όπως εκείνους που ζουν σε νοικοκυριά χωρίς κανένα εργαζόμενο, τις γυναίκες κ. α με την εμπροσθοβαρή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων που αναμένονται.

“Η ανεργία αποτελεί το πιο σκληρό πρόσωπο της κρίσης δεν μπορούμε να στέκουμε αδρανείς, περιμένοντας την ανάκαμψη” κατέληξε ο υπουργός ζητώντας την επανεκκίνηση του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ των οργανώσεων των εργοδοτών και της ΓΣΕΕ για θέματα απασχόλησης και ανεργίας.

Ο ΣΕΒ

“Οι παλιές διεκδικήσεις είναι πλέον άνευ περιεχομένου, το συνηθισμένο παζάρι για τον κατώτατο μισθό είναι άνευ αντικειμένου...Η πραγματικότητα της κρίσης επιβάλλει ένα νέο πρότυπο ΕΓΣΣΕ, μια νέα μορφή κοινωνικού διαλόγου με στόχο τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας, την καταπολέμηση της ανεργίας και την επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης” δήλωσε, στη συνάντηση με τον Επίτροπο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος υπογραμμίζοντας ότι “μόνο με βιώσιμες και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις μπορούμε ν' ανακτήσουμε τις χαμένες δουλειές και να υπάρξει ρεαλιστική προοπτική αποκατάστασης των εισοδημάτων.

Tags: απολύσειςΔΝΤ
Keywords
Τυχαία Θέματα