ΠΕΣΥΘ: Στηρίζουμε την προσφυγή των συναδέλφων μας στο ΣτΕ

Καμία ανάθεση στα μαθήματα ειδικοτήτων – αποκλειστική διδασκαλία από τους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς

Ο Π.Ε.ΣΥ.Θ. εκφράζει τη συμπαράστασή του στους εκατοντάδες συναδέλφους αναπληρωτές που έχουν προσφύγει δικαστικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στη φετινή κλιμάκωση της απαράδεκτης τακτικής του υπουργείου να περικόπτει θέσεις εργασίας αναπληρωτών εκπαιδευτικών αναθέτοντας τα μαθήματα της Αισθητικής Αγωγής (Θεατρική Αγωγή, Εικαστικά, Μουσική), της Φυσικής Αγωγής και της Πληροφορικής (με μια απλή πιστοποίηση Β2 επιπέδου) σε εκπαιδευτικούς που δεν ανήκουν στις συγκεκριμένες ειδικότητες,

συγκεκριμένα στους συναδέλφους του κλάδου ΠΕ 70 (δασκάλους).

Το ΥΠ.Π.Ε.Θ., μάλιστα, δεν περίμενε καν την απόφαση της δικαιοσύνης και προχώρησε στην έκδοση εγκυκλίου που εστάλη σε όλα τα σχολεία, η οποία εμπεριέχει ως είχε την περσινή παράγραφο που αφορά στη δυνατότητα ανάθεσης των εν λόγω μαθημάτων.

Η ημερομηνία της εκδίκασης πλησιάζει: στις 8 Ιουνίου οι συνάδελφοί μας διεκδικούν τόσο το δικαίωμα στην εργασία αλλά κυρίως την ισότιμη ποιοτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά και είναι βέβαιοι ότι οι δικαστικοί λειτουργοί θα κρίνουν με βάση το επιστημονικά και ηθικά ορθό, καθώς και το παιδαγωγικά ωφέλιμο για τους μαθητές όλων των δημόσιων σχολείων και όχι με βάση τις οικονομικές προτεραιότητες των κυβερνήσεων.

Η υποβάθμιση της Αισθητικής Αγωγής, ιδίως δε η κατάργηση της Θεατρικής Αγωγής από τις τάξεις Ε΄και ΣΤ΄Δημοτικού, αποτελεί συνέχεια μιας πολιτικής, που αντί να επιδιώκει την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών μέσω της βιωματικής γνώσης, της κοινωνικοποίησης και της αισθητικής καλλιέργειας, αδιαφορεί για τα τεράστια παιδαγωγικά οφέλη που αποκομίζει το παιδί με την επαφή με την τέχνη και τον ανθρώπινο πολιτισμό και καθιστά τη μορφωτική διαδικασία μια κουραστική και ψυχικά βλαπτική συσσώρευση συχνά άχρηστων πληροφοριών, επ' ωφελεία τελικά της ιδιωτικής εκπαίδευσης και παραπαιδείας, σε βάρος των μαθητών και των γονιών τους.

Η πολιτική αυτή που ασκείται τόσο από την τωρινή όσο και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις πρέπει να βρει αντίθετους όλους τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, την κοινωνία: η δωρεάν παιδεία αποτελεί στοιχειώδες και βασικό δικαίωμα για όλα τα παιδιά. Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να σταματήσει αμέσως αυτή την άθλια πρακτική και, ανεξάρτητα από την έκβαση της δικαστικής διαδικασίας, να πάρει μέτρα για ενιαία, ολόπλευρη και δωρεάν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στο δημόσιο σχολείο, με πρόσληψη όλων των αναγκαίων εκπαιδευτικών ανά διδακτικό αντικείμενο, με όρους μόνιμης και σταθερής εργασίας και δημιουργία των αναγκαίων υποδομών.

Καλούμε όλο τον ελληνικό λαό να σταθεί στο πλάι των εκπαιδευτικών που παλεύουν για το δικαίωμα των παιδιών στην ουσιαστική και ολόπλευρη μόρφωση. Απαιτούμε την αποκλειστική διδασκαλία των μαθημάτων αυτών από τους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς και προσλήψεις για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των μαθητών.

Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων – Π.Ε.ΣΥ.Θ.

Οι προσφεύγοντες εκπαιδευτικοί κλάδών γράφουν: Η ποιότητα και η αξιοκρατία στην εκπαίδευση ως αυτονόητη συνταγματική υποχρέωση

Η Υπουργική Απόφαση για το Ενιαίου Τύπου Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο, που υπεγράφη τον περασμένο Μάιο, δίνει τη δυνατότητα διδασκαλίας των μαθημάτων των Εικαστικών, Θεατρικής Αγωγής, Μουσικής, Φυσικής Αγωγής και Πληροφορικής σε εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ 70 (δασκάλους), παραγνωρίζοντας αφενός και πρωτίστως το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των μαθητών σε παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς, απαξιώνοντας αφετέρου τους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς, που υπηρετούν εδώ και χρόνια το ελληνικό δημόσιο σχολείο και καταστρατηγώντας τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Επίσης, στη βάση της εφαρμογής της ίδιας απόφασης, παρατηρείται εφέτος εντονότερα από ποτέ το φαινόμενο μη ύπαρξης διαφάνειας, αν όχι στρέβλωσης, ως προς τη δήλωση των υπαρχόντων κενών από τις περιφερειακές, τοπικές μέχρι και τις κεντρικές διοικητικές βαθμίδες του ΥΠ.Π.Ε.Θ., γεγονός που έχει ως άμεση συνέπεια τα προαναφερθέντα μαθήματα να διδάσκονται σε ορισμένα σχολεία της επικράτειας από εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ σε άλλα όχι. Ενδεικτικά, για το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής, υπολογίζουμε ότι μόνο το 60% του μαθητικού πληθυσμού της χώρας έχει τη δυνατότητα να το διδαχθεί από τους εξειδικευμένους θεατρολόγους και ηθοποιούς. Έτσι, δυστυχώς, καταρρίπτεται πολύ εύκολα ο ισχυρισμός του υπουργείου Παιδείας για ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, αφού καταστρατηγείται καταφανώς η Αρχή της Ισότητας. Απορίας άξια επίσης, είναι και η κατάργηση του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής από τις τάξεις Ε᾽ και Στ᾽. Με ποια άραγε παιδαγωγικά και επιστημονικά κριτήρια; Με ποιους στόχους και βάσει ποιων γνωμοδοτήσεων;

Για τους λόγους αυτούς έχει υπάρξει μαζική κινητοποίηση του κλάδου των θεατρολόγων, καθώς και των αντίστοιχων κλάδων εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, που πλήττονται από την Υ.Α., οι οποίοι έχουν προσφύγει στο ΣτΕ για την ακύρωση της ως άνω Υ.Α., δίκη η οποία, εκτός σοβαρού απροόπτου, θα διεξαχθεί στις 8/6/2017 ενώπιον του Γ΄ τμήματος του ΣτΕ.

Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση, ως εκπαιδευτικοί και ως γονείς, ότι δεν θα μείνουμε πλέον άπραγοι, αλλά θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους με κάθε νόμιμο τρόπο την κατάργηση της ως άνω Υ.Α.

Απαιτούμε δε απόλυτη διαφάνεια και θα παραμείνουμε στις επάλξεις με κάθε νόμιμο μέσο για να αρθούν οι διαπιστωμένες στρεβλώσεις και οι μαθητές να έχουν την εκπαίδευση που τους αξίζει.

Οι προσφεύγοντες εκπαιδευτικοί κλάδου Εικαστικών, Θεατρικής Αγωγής, Μουσικής, Φυσικής Αγωγής και Πληροφορικής διά του πληρεξουσίου τους Δικηγόρου Δρ. Ηλία Δ. Κολλύρη

Ο πληρεξούσιος Δικηγόρος, Δρ. Ηλίας Κολλύρης

προσφυγή ΣτΕπροσφυγή αναπληρωτώνΠΕΣΥΘανάθεση μαθημάτων
Keywords
Τυχαία Θέματα