Ραδιοφωνική συνέντευξη του Κ.Γαβρόγλου - Τι ανέφερε για την πανεπιστημιακή διοίκηση και τους φοιτητές

Ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε αρχικά στο Λύκειο θέτοντας ως βασικό στόχο της επόμενης τριετίας το ριζικό επαναπροσδιορισμό του, και ιδίως τον δύο τελευταίων τάξεων, που όπως είπε "έχουν ακυρωθεί παιδαγωγικά". "Πρέπει να ρωτήσουμε την κοινωνία συνολικά αν θέλει να έχουμε Λύκειο ή όχι" είπε ο Υπουργός.

Αναφορικά με τα Συμβούλια Διοίκησης των Πανεπιστημίων τα οποία με την ψήφιση του νέου νόμου αναμένεται να καταργηθούν, ο κ.Γαβρόγλου ήταν ιδιαίτερα καυστικός τονίζοντας πως εκ του αποτελέσματος δεν έχουν ανταποκριθεί στο ρόλο τους, ενώ παράλληλα έθεσε και θέμα δημοκρατικής λειτουργίας του

θεσμού, που θεσπίστηκε το 2011 και μάλιστα με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Τα Συμβούλια Ιδρυμάτων μας διέσυραν

"Με το νέο νομοσχέδιο ερχόμαστε να επιλύσουμε ένα σύνολο προβλημάτων. Τα Συμβούλια Ιδρυμάτων απαρτίζοντας από άτομα εκτός του ιδρύματος, γεγονός που δημιούργησε μια διαρχία και δεν ήταν σαφές ποιος ήταν υπεύθυνος για τι. Το αποτέλεσμα ήταν άλλα να παραιτηθούν, άλλα να μαραθούν και άλλα να μην έχουν καμία επαφή με τις πρυτανικές αρχές. Άρα, λοιπόν δεν ήταν μια καλά μελετημένη πρωτοβουλία, καθώς ενεπλάκησαν άνθρωποι με άλλες εμπειρίες που θέλησαν να εφαρμόσουν ανεφάρμοστα πράγματα. Αυτός ο θεσμός μας διέσυρε" είπε ο κ.Γαβρόγλου ενώ προανήγγειλε την εκλογή των Πρυτάνεων κανονικά με ψηφοδέλτιο και τον Αντιπρυτάνεων με διαφορετικό ψηφοδέλτιο και με νομοσταυρία. "Τα συμβούλια είχαν τη δυνατότητα να επιλέγουν τους υποψηφίους Πρυτάνεις. Αυτά δε γίνονται σε μια δημοκρατική χώρα. Τώρα θα υπάρχει καλύτερη εκπροσώπηση της ακαδημαϊκής κοινότητας" τόνισε.

Το Πανεπιστήμιο έχει συγκρουσιακή διάθεση

Ερωτηθείς από την αρμόδια σε θέματα Παιδείας δημοσιογράφο Μίκα Κοντορούση σχετικά με την κριτική που δέχεται για την επαναφορά τη συμμετοχής των φοιτητών στις εκλογές των Πρυτανικών Αρχών και κατά πόσο αυτό θα φέρει στο προσκήνιο τη διαπλοκή των φοιτητικών παρατάξεων ο κ.Γαβρόγλου υπεραμύνθηκε της πρωτοβουλίας και έθεσε τους φοιτητές προ των ευθυνών τους.

"Το Πανεπιστήμιο έχει συγκρουσιακή διάθεση. Εκεί συγκρούονται και συνυπάρχουν οι άνθρωποι. Η διαδικασία αυτή φέρνει τον καθένα προ των ευθυνών του. "Δεν μπορεί οι φοιτητές να εκλέγουν κυβερνήσεις και να μην μπορούν να εκλέγουν τη διοίκηση των Πανεπιστημίων" είπε, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος υπερασπίστηκε και την επαναφορά του ακαδημαϊκού ασύλου.

"Το Πανεπιστημιακό Άσυλο είναι δηλωτικό των αγώνων που κάναμε για τον πλουραλισμό στα Πανεπιστήμια. Τα Πανεπιστήμια είναι χώροι ιδεολογικών ζυμώσεων" απάντησε με ξεκάθαρο ύφος" δηλώνοντας χαρούμενος και περήφανος για την επαναφορά του ασύλου.

Μπαίνει τάξη στα Μεταπτυχιακά

Σχετικά με τα Μεταπτυχιακά προγράμματα των Ιδρυμάτων τόνισε πως για όσα απαιτούνται δίδακτρα θα μπουν αυστηροί όροι. "Για να υπάρχουν δίδακτρα, θα πρέπει το Πανεπιστήμιο να δηλώσει το κόστος βάση του οποίου μπαίνουν τα δίδακτρα. Και με αυτό θα είμαστε αυστηροί" ενώ για την είσοδο των φοιτητών σε αυτά ο κ.Γαβρόγλου είπε πως κριτήριο θα αποτελεί το οικογενειακό εισόδημα με βάση τη φορολογική δήλωση. "Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιο παιδί να μείνει εκτός μεταπτυχιακού λόγω οικονομικών" είπε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στα μεταπτυχιακά δεν εμφανίστηκε αρνητικός εφόσον λειτουργούν υπό τη σκέπη του ιδρύματος και διασφαλίζεται η ποιότητά τους. "Στόχος μας είναι κάποια στιγμή να είναι όλα τα μεταπτυχιακά δωρεάν. Ωστόσο, αν το κάναμε αυτό στην παρούσα φάση κάποια δε θα είχαν τους απαραίτητους πόρους για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους" υπογράμμισε.

Ακόμη, ο κ.Γαβρόγλου προανήγγειλε στο Ραδιόφωνο 24/7 την ίδρυση δύο νέων θεσμών στην εκπαίδευση. "Ιδρύουμε για πρώτη φορά τα Περιφερειακά Συμβούλια. Σ' αυτά θα συμμετέχουν τα Πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τα ερευνητικά ιδρύματα κάθε περιοχής με στόχο την καλύτερη συνεργασία τόσο μεταξύ τους όσο και τους τοπικούς φορείς".

Επίσης, προανήγγειλε τη δυνατότητα ίδρυσης διετών δομών στα Πανεπιστήμια, στις οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να εισέρχονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, με στόχο να πάρουν ένα πτυχίο ευρωπαϊκών προδιαγραφών με τεχνική κατεύθυνση.

Αμαρτωλή ιστορία η αξιολόγηση

Ερωτηθείς για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών στα σχολεία και την επιλογή των διευθυντών ο κ.Γαβρόγλου είπε πως το Υπουργείο επιθυμεί τη γνώμη των συλλόγων για τις ικανότητες του ατόμου που θα διευθύνει ένα σχολείο, επιμένοντας βέβαια πως πρόκειται για γνωμοδότηση που δεν μοριοδοτεί τον υποψήφιο διευθυντή και η τελική επιλογή είναι στα χέρια ειδικής αρμόδιας επιτροπής. Από τη διαδικασία αυτή εξαιρούνται όπως είπε τα μικρά σχολεία μιας και η εφαρμογή της διαδικασίας εκεί δεν έχει ιδιαίτερο νόημα.

Ο κ.Γαβρόγλου χαρακτήρισε "αμαρτωλή ιστορία τη συνέντευξη" και είπε πως θα επιχειρηθεί να δοθεί ξανά νόημα στην όλη διαδικασία.

Πηγή: news247

συνέντευξηΚώστας Γαβρόγλουπανεπιστημιακή διοίκησημεταπτυχιακά
Keywords
Τυχαία Θέματα