ΠΕΣΕΑ: Για τη συμμετοχή στη διαβούλευση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία

Tweet

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

-Π.Ε.Σ.Ε.Α.-

Τηλ.: 2651048830, 2104535235, 2105731768,

2104954478, 2441020773, 6977244295, 6932942156,

6944126716, 6977743862, 6974706370, 6932046005

Fax: 2651048830

[email protected]

http://www.pesea.gr

Πειραιάς, 10-06-2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Π.Ε.Σ.Ε.Α.

για τη συμμετοχή στη Διαβούλευση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

σχετικά με την Εκπαίδευση των Ατόμων με

Αναπηρία

Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Ειδικής Αγωγής -Π.Ε.Σ.Ε.Α.- συμμετείχε στην συζήτηση της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου Παιδείας και Θρησκευμάτων του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για το Σχέδιο Νόμου της Εδικής Εκπαίδευσης με τον Γενικό Γραμματέα του Π.Ε.Σ.Ε.Α. Λευτέρη Ρατσιάτο και τον Ταμία του Π.Ε.Σ.Ε.Α. Γιώργο Γαλάνη. Στην τοποθέτησή του ο Γ.Γ. του Π.Ε.Σ.Ε.Α. ανέφερε ότι το Σχέδιο Νόμου δεν αποτέλεσε αντικείμενο ενός δημοκρατικού και ουσιαστικού διαλόγου, ανάμεσα στο Υπουργείο Παιδείας και τους ενδιαφερόμενους επιστημονικούς και συλλογικούς φορείς για την αντιμετώπιση των διαχρονικών προβλημάτων της ειδικής εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία και των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσίευση του πρώτου κειμένου σχεδίου νόμου, και παρά τις αλλαγές όπως –σωστά- η ονομασία «Ειδική Εκπαίδευση», το «νέο» κείμενο δεν μπορεί να αποτελέσει Νομοσχέδιο για έναν κρίσιμο και ευαίσθητο τομέα όπως είναι η Ειδική Εκπαίδευση. Σήμερα που ο κοινωνικός στόχος για ισότιμη ένταξη στην κοινωνία στην εκπαίδευση εκφράζεται με το «ένα σχολείο για όλους» διαπιστώνεται ότι δεν συνυπάρχει ο πολιτικός στόχος. Το Σχέδιο Νόμου που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας παλινδρομεί μεταξύ του διαχωριστικού μοντέλου και της προοπτικής της ένταξης/συνεκπαίδευσης, υιοθετώντας το ξεπερασμένο ιατρικό -ιατροπαιδαγωγικό μοντέλο εις βάρος της παιδαγωγικής της ένταξης. Kινείται στη λογική ότι η ειδική αγωγή αποτελεί ξεχωριστό κλάδο από τη γενική εκπαίδευση και αγνοεί τις εξελίξεις στην παιδαγωγική επιστήμη αλλά και τις κατακτήσεις του παγκόσμιου αναπηρικού κινήματος, που τονίζουν ότι οι δομές της ειδικής εκπαίδευσης πρέπει να αποτελούν κομμάτι της γενικής εκπαίδευσης και ότι η ειδική παιδαγωγική είναι προέκταση της γενικής εκπαίδευσης. Έρχεται σε αντίθεση με την όποια προσπάθεια εναρμόνισης της φιλοσοφίας του εκπαιδευτικού συστήματος με την πολιτική της ένταξης και των ίσων ευκαιριών (Σύμβαση των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία 2006), που απαιτεί από την πολιτεία να εκπαιδεύει παιδαγωγούς για όλους τους μαθητές.

Επιπλέον τα στελέχη του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής -Π.Ε.Σ.Ε.Α.- τόνισαν ότι τα διάφορα Νομοσχέδια για την ειδική εκπαίδευση που διαρρέουν «τεχνηέντως και σκοπίμως», από τα «παπαγαλάκια» του Υπουργείου Παιδείας» πρέπει να αποσυρθούν άμεσα από τη διαβούλευση γιατί δεν έχει γίνει αντικειμενική διαπίστωση της πραγματικότητας της Ειδικής Εκπαίδευσης και λείπει ο σχεδιασμός για παραπέρα πορεία. Επίσης εκφράστηκε η επιφύλαξη μέχρι την κατάθεση του επίσημου κειμένου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ώστε ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Ειδικής Αγωγής να τοποθετηθεί και να καταθέσει τις προτάσεις του.

Επίσης την Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014 και ώρα 10.00΄, (Αίθουσα «Προέδρου Δημητρίου Γεωργ. Παπασπύρου» -150), σε συνεδρίαση της Υποεπιτροπής για τα Θέματα των Ατόμων με Αναπηρία της Βουλής των Ελλήνων για τα επαγγελματικά θέματα των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, συμμετείχε με εισήγησή της η Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Ειδικής Αγωγής Άννα Τηλιακού. Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας Κώστας Λολίτσας παρουσίασε ένα νέο νομοσχέδιο για την ειδική εκπαίδευση, όμως αρνήθηκε να το δημοσιοποιήσει και επέδειξε αδυναμία να απαντήσει στους εκπροσώπους των φορέων εάν το Υπουργείο αποδέχτηκε να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο σημαντικές προτάσεις που κατατέθηκαν από τους επιστημονικούς φορείς της ειδικής αγωγής. Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Ειδικής Αγωγής -Π.Ε.Σ.Ε.Α.-, οι πολιτικοί, οι επιστημονικοί και οι κοινωνικοί φορείς ζητούν από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να εξηγήσει στον Ελληνικό Λαό: α) γιατί «καίγεται» να περάσει κατεπείγον το νομοσχέδιο για την ειδική εκπαίδευση; και β) γιατί κάθε βδομάδα διαρρέει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ένα νέο νομοσχέδιο για την ειδική αγωγή;

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Τ.Υ Τ.ΣΦΡ. Τ.Υ.

Μηνάς Ευσταθίου Λευτέρης Ρατσιάτος

Tags: ΠΕΣΕΑΣΥΡΙΖΑειδική αγωγή Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα