Ο χρόνος των νόμων 4009, 4076 και 4115 μετράει ήδη αντίστροφα!

Tweet

Η Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων εκφράζει την έντονη ανησυχία της για το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες, με πρόσχημα τα οργανογράμματα που ζητά το υπουργείο για τη ρύθμιση του θέματος των διαθεσιμοτήτων των διοικητικών υπαλλήλων, ολοκληρώνονται οι οργανισμοί από τις διοικήσεις των ιδρυμάτων. Σε πολλές περιπτώσεις τα κείμενα των οργανισμών παραμένουν άγνωστα στην πανεπιστημιακή κοινότητα, ενώ στις περιπτώσεις που γνωστοποιούνται τμήματα ή ακόμη και το σύνολό τους διαπιστώνεται:

• η επανάληψη διατάξεων και προβλέψεων των υπερκείμενων

νόμων (4009, 4076, 4115) που οδηγούν στο πανεπιστήμιο-επιχείρηση,

• η ύπαρξη ενός εκτεταμένου αντιδημοκρατικού πειθαρχικού πλαισίου που φτάνει στα όρια της απαγόρευσης δημόσιας έκφρασης γνώμης από τα μέλη ΔΕΠ για οποιοδήποτε θέμα πέραν της επιστημονικής τους ειδικότητας,

• η καθιέρωση των δύο κύκλων σπουδών (3+2), και η υποτίμηση των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων,

• η αποδοχή της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου,

• η αποδοχή του καθοριστικού όσο και αδιαφανούς ρόλου της ΑΔΙΠ στον καθορισμό των προγραμμάτων σπουδών (προπτυχιακών και μεταπτυχιακών) και στην κατηγοριοποίηση των Τμημάτων σε ομοειδή, ενός ρόλου που φτάνει έως την κατάργηση ορισμένων προγραμμάτων σπουδών με μοναδικά κριτήρια αυτά της «αποδοτικότητας» και της «πιστοποίησης»,

• η πλήρης προσαρμογή της λειτουργίας των ιδρυμάτων σε ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια.

Σε αυτό το πλαίσιο εκφράζουμε τη σαφή και κατηγορηματική μας αντίθεση στην προσπάθεια να εγκριθούν τώρα και με κατεπείγουσες διαδικασίες αυτά τα σχέδια Οργανισμών.

Οι επερχόμενες πρυτανικές εκλογές δίνουν την ευκαιρία να αποκαλυφθεί πλήρως ο ρόλος που διαδραματίζουν τα Συμβούλια Ιδρύματος στην ακαδημαϊκή ζωή της χώρας μας. Τα ΣΙ, λειτουργώντας ως διοικητικό συμβούλιο ανώνυμης εταιρείας, είναι ανεξέλεγκτα από κάθε άλλο όργανο ή διαδικασία, συνεδριάζουν σε τόπο, χρόνο και με ημερήσια διάταξη που δεν ανακοινώνεται. Τώρα επιχειρούν να προ-επιλέξουν τους επόμενους πρυτάνεις των ιδρυμάτων μέσα από τη διαδικασία προ-έγκρισης των υποψηφιοτήτων. Τα ΣΙ με αυθαίρετο, αδιαφανή και αντιδημοκρατικό τρόπο, συχνά με στενά πολιτικά κριτήρια, προ-εγκρίνουν υποψηφιότητες πρυτάνεων και κοσμητόρων, φτάνοντας ακόμη και στον ορισμό του εκλεγόμενου με την προ-έγκριση ενός μόνο υποψηφίου. Ενδιαφέρουσες είναι και οι περιπτώσεις ιδρυμάτων όπου μέλη των ΣΙ, που καθόρισαν τη σύνθεση των συμβουλίων επιλέγοντας τα εξωτερικά τους μέλη, θέτουν εαυτόν προς προ-έγκριση για τη θέση του πρύτανη.

Τρία χρόνια μετά την επιβολή του νόμου 4009, τα πανεπιστήμια συρρικνώνονται σε επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό, δυσλειτουργούν μέσα από έναν κυκεώνα αντιφατικών διατάξεων, δυσκολεύονται να εκπληρώσουν τον εκπαιδευτικό και ερευνητικό ρόλο τους, λόγω της δραματικής αποστέρησης πόρων και οδηγούνται στην υιοθέτηση προγραμμάτων σπουδών χαμηλότερου επιπέδου. Επίσης, σε μια συγκυρία ακραίας λιτότητας καλούνται να στηρίξουν προγράμματα σπουδών μεταφέροντας το κόστος στους φοιτητές και τις οικογένειές τους.

Η εικόνα αυτή δεν είναι ούτε αναπόφευκτη, ούτε μόνιμη. Μπορεί και πρέπει να ανατραπεί με τους συλλογικούς αγώνες των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και της κοινωνίας γενικότερα. Άλλωστε, τα αποτελέσματα των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών, υποδηλώνουν πως η εφαρμοζόμενη πολιτική από την κυβέρνηση απορρίπτεται από την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε τους πανεπιστημιακούς να μην νομιμοποιήσουν ανελεύθερες και αντιδημοκρατικές διαδικασίες στα ελληνικά πανεπιστήμια, να μην συναινέσουν στην υποτίμηση των σπουδών, των πτυχίων και της έρευνας και να σταθούν με αγωνιστικότητα και αξιοπρέπεια στο πλάι του δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού.

Ο χρόνος των νόμων 4009, 4076 και 4115 μετράει ήδη αντίστροφα!

Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων

31/05/2014

Tags: Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα