Με 265 ψήφους παραπέμπεται ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Πολιτική

Την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σε ειδική εξεταστική επιτροπή για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ αποφάσισε απόψε (στις 2,20 τη νύχτα) η Βουλή. Η παραπομπή αποφασίστηκε με 265 ψήφους. Οι προτάσεις για παραπομπή των Ε. Βενιζέλου, Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου

δεν πέρασαν καθώς συγκέντρωσαν 124, 80 και 63 ψήφους αντίστοιχα. Η ψηφοφορία στη Βουλή ολοκληρώθηκε μετά από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις, με 4 κάλπες και ψηφοδέλτια που περιλάμβαναν όλες τις προτάσεις για κάθε ένα εγκαλούμενο πρόσωπο, για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Η συμφωνία που υπήρξε το πρωί μεταξύ των κομμάτων, και μάλιστα μετά από σχετική εισήγηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ήταν να στηθούν 4 κάλπες ανά πρόσωπο με τα αδικήματα για τα οποία εγκαλείτα. Ως αποτέλεσμα υπήρξε εμπλοκή και η συνεδρίαση της ολομέλειας διακόπηκε για περίπου 1,5 ώρα προκειμένου να υπάρξουν επαφές μεταξύ των κομμάτων για το θέμα. Δεν πέρασε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για παραπομπή του κ. Ευ. Βενιζέλου καθώς συγκέντρωσε 124 ψήφους (24 «όχι» και 2 «παρών»).

Η πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων που στηρίχθηκε από την «Χρυσή Αυγή» για παραπομπή του πρώην πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου συγκέντρωσε 80 ψήφους (με 19 «όχι» και 8 «παρών»), ενώ για τον πρώην πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο συγκέντρωσε 63 ψήφους (με 34 «όχι» και 6 «παρών»). Σημειώνεται ότι στην ψηφοφορία για τον κ. Παπανδρέου καταγράφηκαν 107 έγκυρα, 14 άκυρα και 103 λευκά ψηφοδέλτια, ενώ για τον κ. Παπαδήμο 114 έγκυρα, 7 άκυρα και 111 λευκά. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις διαφαίνεται στην περίπτωσή τους να υπήρξαν κάποιες περιορισμένες διαρροές, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ προσανατολίστηκαν στο «λευκό». Όσον αφορά την κάλπη για τον κ. Παπακωνσταντίνου υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκαν 129 «ναι», 26 «όχι» και 4 «παρών», ενώ υπέρ της πρότασης των ΑΝ.ΕΛΛ. 110 «ναι», 28 «όχι» και 3 «παρών». Στην κάλπη για τον κ. Βενιζέλο υπέρ της πρότασης των ΑΝ. ΕΛΛ. υπήρξαν 104 «ναι», 23 «όχι» και 1 «παρών».

Tags: ΠαπακωνσταντίνουΒουλήψήφοιπαραπομπή
Keywords
Τυχαία Θέματα