Η απόρρητη έκθεση για το κράτος και τις τράπεζες-Το non paper του Λουκά Παπαδήμου

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;} ΖΩΗΣ ΤΣΩΛΗΣ - tovima.gr Το non paper του Λουκά Παπαδήμου - Δραματική προειδοποίηση για όσα απειλούν τη χώρα Στο σημείο χωρίς επιστροφή που το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα έχει πόρους να καταβάλει μισθούς και συντάξεις και οι τράπεζες
θα έχουν εξαντλήσει τα όρια δανεισμού τους από το ευρωσύστημα πλησιάζει επικίνδυνα η Ελλάδα όσο στο εσωτερικό εντείνεται η οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα και διεθνώς αμφισβητείται η ικανότητα της χώρας να παραμείνει στο ευρώ. Αυτό ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του απόρρητου σημειώματος το οποίο παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια ο τέως πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος την 11η Μαΐου, παραμονή του κύκλου συσκέψεων με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης που κατέληξαν σε ναυάγιο και στην προκήρυξη των εκλογών της 17ης Ιουνίου.

Το «Βήμα της Κυριακής» αποκαλύπτει σήμερα το σημείωμα το οποίο έδωσε να διαβάσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους αρχηγούς των κομμάτων. Οι αρχηγοί ενημερώθηκαν σε βάθος για τη δραματική επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών από τα μέσα κιόλας Ιουνίου, την εκροή καταθέσεων και το αδιέξοδο στο οποίο μπορεί να περιέλθει ανά πάσα στιγμή η χώρα ακόμη κι από ένα τυχαίο γεγονός.Αναλυτικά στο σημείωμα του κ. Παπαδήμου, που προκάλεσε μάλιστα πολιτική ένταση καθώς δεν υπεγράφη από τον τέως πρωθυπουργό ούτε δημοσιοποιήθηκε, αναφέρονται τα εξής:
Α. Διαθέσιμα Ελληνικού Δημοσίου1. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (8.5.2012), η κεντρική πρόβλεψη για την εξέλιξη των εισροών (φορολογικά έσοδα και δανεισμός) και εκροών (δαπάνες και εξυπηρέτηση δημόσιου χρέους) οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου θα μειώνονται σταδιακά από περίπου 3,8 δισ. ευρώ στις 11/5 σε περίπου 700 εκατ. ευρώ στις 18/6, και από τις 20/6 θα διαμορφωθούν σε αρνητικό επίπεδο της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Η προβλεπόμενη ανεπάρκεια διαθεσίμων στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου θα μπορούσε προσωρινά να καλυφθεί με την άντληση κεφαλαίων από το απόθεμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ.

2. Η κεντρική όμως πρόβλεψη έχει ήδη τροποποιηθεί προς το δυσμενέστερο διότι στις 10/5 ο δανεισμός από την ΕΕ ήταν 4,2 δισ. ευρώ έναντι του αρχικά αναμενόμενου ποσού των 5,3 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η πραγματική εξέλιξη στα φορολογικά έσοδα αποδεικνύεται χαμηλότερη της προβλεπόμενης, ενώ η αύξηση των δαπανών μεγαλύτερη από τις προβλέψεις του κεντρικού σεναρίου. Επομένως, εκτιμάται ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες στην κάλυψη των συνολικών δαπανών του από τα μέσα Ιουνίου.

3. Η οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα και μια νέα προεκλογική περίοδος θα επηρεάσουν αρνητικά την εξέλιξη των εσόδων, ενώ και η συγκράτηση των δαπανών καθίσταται δυσκολότερη. Κατά συνέπεια, το ταμειακό πρόβλημα του Δημοσίου μπορεί να εμ
Keywords
Τυχαία Θέματα