Έρχεται τον Ιούνιο ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων

Tweet

Στο τελευταίο στάδιο πριν την υλοποίησή του, βρίσκεται πλέον ο νέος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), ο οποίος θα αντικαταστήσει, μόνιμα το χαράτσι της ΔΕΗ από τον Ιούνιο. Στις 30 Μαΐου λήγει η προθεσμία για την υποβολή από τους υπόχρεους των εντύπων Ε9 με τα στοιχεία της περιουσιακής τους κατάστασης, βάσει των οποίων θα υπολογιστεί ο

ΕΝΦΙΑ και θα αντικαταστήσει από τον Ιούνιο το χαράτσι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής, μπορεί ο ΕΝΦΙΑ να φέρνει μειώσεις φορολογικών επιβαρύνσεων στους ιδιοκτήτες των οποίων η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους είναι χαμηλότερη των 300.000 ευρώ, όμως σε κάθε περίπτωση ο φόρος που θα πληρωθεί υπολογίζεται ότι θα είναι κατά μέσο όρο 20% μεγαλύτερος από αυτόν που πραγματικά αναλογεί στις πραγματικές αξίες των ακινήτων τους.

Αυτό ουσιαστικά συμβαίνει διότι ο ΕΝΦΙΑ παίρνει ως βάση υπολογισμού, όχι τις εμπορικές αλλά τις σημαντικά υψηλότερες αντικειμενικές τιμές που ισχύουν στην πλειονότητα των περιοχών, οδηγώντας ούτως ή άλλως στην υψηλότερη φορολόγηση των ακινήτων απ’ ό,τι πραγματικά θα έπρεπε να ισχύει προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί στον κρατικό προϋπολογισμό και να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία περίπου 2,65 δισ. ευρώ και φέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια.

Ηδη στο υπουργείο Οικονομικών έχει συγκροτηθεί ειδική επιτροπή η οποία έχει καταγράψει σε μια κεντρική βάση δεδομένων τις τιμές σε 11.000 περιοχές ανά την Ελλάδα. Σε δεύτερη φάση θα δημιουργηθεί μια συνολική βάση δεδομένων στην οποία θα καταγράφονται και στοιχεία από τις πραγματικές τιμές μεταβίβασης ακινήτων, αλλά και στοιχεία από τα μισθωτήρια συμβόλαια για τα ενοίκια.

Το πόρισμα, αναμένεται να αναφέρει από ποιες βάσεις δεδομένων θα πρέπει να αντληθούν στοιχεία για τη διαμόρφωση των νέων αντικειμενικών, γεγονός που σημαίνει ότι το νέο σύστημα θα στηρίζεται σε τιμές από τα τμήματα ακινήτων των εμπορικών τραπεζών, της Τράπεζας της Ελλάδος, των κτηματομεσιτικών γραφείων και των συμβολαιογραφείων της χώρας, με βάση τα οποία θα στηθεί και η «Τράπεζα Πληροφοριών Αξιών Ακινήτων».

Πηγή: Ναυτεμπορική

Tags: ακίνηταενιαίος φόρος ακινήτωνχαράτσι Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα